Svakodnevno ih se pošalje više od 10 milijardi, a ukupno ih je gotovo 3500. Znate li koji su najpopularniji emotikoni u svijetu?

Gotovo je nemoguće točno izbrojiti koliko se emotikona svakodnevno pošalje u svijetu, ali neke procjene govore o više od 10 milijardi.

Martina Čizmić | 17.07.2023. / 10:56

Pisanje na pametnom telefonu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Već 10 godina na današnji dan svijet slavi posebnu značajku modernog života. Naime, 17. srpnja u svijetu se obilježava Dan emotikona, odnosno smajlića.

U eri digitalne komunikacije gotovo je nemoguće zamisliti svijet bez emotikona. Bez obzira na to radi li se o palcu gore, smajliću, srcu ili nečemu potpuno novom, emotikoni su postali ključnima u prenošenju naših osjećaja tekstualnim porukama i na društvenim mrežama.

Palac gore, ilustracija Pazite kome šaljete "palac gore" da ne biste završili na sudu

No znate li kako su nastali emotikoni i odakle potječu? Još 1990-ih godina, Shigetaka Kurita za NTT Docomo osmislio je riječ "emoji", što na japanskom znači "slikovna riječ" i stvorio ukupno 176 emotikona. Međutim, emotikoni nisu doživjeli pravu popularnost do pojave mobilnih telefona s mogućnošću slanja tekstualnih poruka.

Prvi korisnici tih tekstualni poruka veoma su brzo shvatili da samo slanje tekstualne poruke ne može prenijeti trenutne osjećaje pošiljatelja. Teško je iz riječi "dobro" shvatiti je li osoba ljuta, prihvaća li nešto mirno ili misli nešto treće. Stoga su veoma brzo u uporabu krenuli prvo smajlići (koji su se sastojali od nekoliko znakova kojima bi se stvaralo lice, npr. : i ) davali su :)), a s razvojem mobilnih telefona, a potom i pametnih telefona, i emotikoni.

Kralj Charles III. - 1 Predstavljen službeni Twitter emoji za krunidbu britanskog kralja

Prvi mobilni telefon opremljen emotikonima bio je japanski J-Phone 1997. godine, a danas je na tržištu nemoguće pronaći telefon koji u svom operativnom sustavu, obično u sklopu tipkovnice, ne nudi barem neki oblik emotikona.

Prvi Svjetski dan emotikona obilježen je 17. srpnja 2014. godine, nakon što je osnivač internetske stranice o emotikona, Emojipedije, Jeremy Burge predložio upravo taj dan za obilježavanje sve veće upotrebe emotikona.

Danas Unicode standard prepoznaje gotovo 3500 emotikona, a svake se godine dodaju novi. Tako su prošle godine za objavu odobreni emotikoni "lice koje se trese", "guska", "cvijet zumbul" i "ružičasto srce". Ti su emotikoni odobreni u rujnu 2022. godine i tijekom 2023. godine trebali bi postati dostupni na svim platformama.

Slika nije dostupna Neizostavni način moderne komunikacije: Evo kada je i kako nastao "smješko"

U sklopu ažuriranja Unicode standarda, svakog se rujna odobravaju novi emotikoni. Za ovu godinu predloženi su novi emotikoni poput "limete", "glave koja se miče lijevo-desno", "glave koja se miče gore- dolje", "ptice feniks", "lanca koji puca", "smeđe gljive" i cijelog niza emotikona koji prikazuju ljude. Koji će od tih emotikona zaista biti odobren i uvršten u Unicode standard za sljedeću godinu, saznat ćemo u rujnu.

Do tad, Emojipedija je u sklopu Svjetskog dana emotikona dodijelila Svjetsku nagradu za emotikone i to u cijelom nizu kategorija - od najpopularnijih, najboljeg novog emotikona i najiščekivanijeg emotikona.

Infographic: In 2023, Global Emoji Count Could Grow to 3,491 | Statista You will find more infographics at Statista

Tako je najpopularniji novi emotikon upravo "ružičasto srce", slijedi ga "glava koja se trese" i potom svjetloplavo srce".

A dok čekamo pobjednike u ostalim kategorijama, nekoliko zanimljivosti o emotikonima.

Znate li da se svakog dana, pomoću Facebook Messengera, bez ikakve dodatne riječi šalje više od 900 milijuna emotikona, a više od 700 milijuna koristi se u objavama na Facebooku?

Najčešće korišten emotikon na Twitteru je "lice sa suzama radosnicama". To je ujedno i najpopularniji emotikon na iOS-u.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti