Dvije velike studije o koronavirusu i njihovi zaključci dovedeni u pitanje zbog sumnjivih podataka

Znanstvenici koji su analizirali obje studije primijetili su nepodudarnosti u podacima koje Surgisphere navodi, a na koje se studije oslanjaju i podacima koji su navedeni kao službeni podaci pojedinih zemalja.

Martina Čizmić | 04.06.2020. / 08:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dvije velike studije o koronavirusu koje su objavljene tijekom svibnja u dva ugledna znanstvena časpoisa, New England Journal of Medicine i Lancet, dovedene su u pitanje.

Studije, koje je objavio isti tim znanstvenika, tvrdile su da su pronašle dokaze da je COVID-19 pogubniji za ljude koji imaju ranije utvrđene bolesti srca, ali i da nema očigledne veze između korištenja određenih lijekova za srce i smrti od COVID-19. Također, druga studija, tvrdi kako pacijenti koji su u bolnicama uzimali klorokin ili hidroksiklorokin nisu imali nikakve bolje šanse za preživljavanje od pacijenata koji ih nisu uzimali.

Upravo je ova druga studija, navodno provedena na podacima prikupljanim od više od 90 tisuća pacijenata, veoma brzo dobila na popularnosti, a neke su zemlje zbog nje odlučile prekinuti s korištenjem antimalarika u liječenju osoba oboljelih od bolesti COVID-19.

No problem je što se obje studije temelje na podacima koje je, kako navode, prikupila kompanija Surgisphere, čiji je suosnivač Sapan Desai, naveden kao koautor u obje studije.

Znanstvenici koji su analizirali obje studije, primijetili su nepodudarnosti u podacima koje Surgisphere navodi, a na koje se studije oslanjaju i podacima koji su navedeni kao službeni podaci pojedinih zemalja. Primjerice, za Australiju su navodili više smrti no što je to službeno bilo prijavljeno. Iako su autori studije naknadno objavili kako je došlo do pogreške, dodali su i kako ta pogreška nije utjecala na krajnji rezultat studije.

Sumnjiva im je bila Surgisphereova tvrdnja da su elektronski prikupljali podatke u zemljama u kojima je zdravstveni sustav prilično siromašan, posebno u Africi.

Problem je i što Surgisphere još nije objavio podatke na kojima temelji svoje studije, što sve više znanstvenika zahtjeva. Zato su oba znanstvena časopisa objavila kako će dodatno istražiti studije i službeno zatražiti sve podatke na temelju kojih su studije izrađene.

Za sad još nije jasno jesu li studije krive ili ne, odnosno jesu li temeljene na krivim podacima ili ne. No u posljednjih nekoliko mjeseci već je bilo objavljeno nekoliko studija koje su bile pogrešne, a neke su čak i povučene jer su dokazane kao krive.

Hoće li ovaj slučaj prerasti u pravi "koronaskandal" i dovesti u pitanje i brojne druge studije koje su objavljene u posljednjih nekoliko mjeseci, još nije poznato. Sigurno je da će znanstveni časopisi vjerojatno morati pomnije pregledavati predane radove i biti temeljitiji u provjerama otkud podaci na kojima se studija temelji, uopće dolaze.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti