Dyson želi napraviti robote koji će ljudima pomagati u kućanskim poslovima

Kompanija tijekom sljedećih pet godina namjerava zaposliti stotine stručnjaka iz područja robotike i umjetne inteligencije, a kućnog robota očekujemo do 2030.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.05.2022. / 15:40

Dyson (Foto: Dyson)

Iako je robotika napredovala te danas mnogi imaju kućne robote - u najvećem broju slučajeva to su robotski usisavači, čini se da smo još daleko od nekakvog univerzalnog robota koji bi nam mogao pomagati u kućanstvu. Na jednom takvom robotu koji bi mogao obavljati fizičke poslove radi i Tesla, a ovaj tjedan svoje su ambiciozne planove najavili i iz Dysona.

Slika nije dostupna Totalni hit ili promašaj? Dyson predstavio svoj najambiciozniji i najbizarniji proizvod dosad

Njihov je plan raditi na razvoju posebnih robota koji će obavljati kućanske poslove, a do 2030. žele imati finaliziran i spreman “autonomni uređaj” koji bi ljudima trebao postati desna ruka za sve poslove koje obavljaju po kućama. Kako bi takvi roboti trebali izgledati prikazali su na nekoliko prototipova poput robotske ruke koje su razvili tako da može pažljivo izvaditi suđe iz mašine, podignuti dječje igračke ili usisati kauč.

Od ovih prototipova do konačnog uređaja još su godine razvoja u području robotike i umjetne inteligencije, a kako bi to postigli Dyson tijekom sljedećih pet godina planira zaposliti stotine inženjera te su trenutačno u fazi najvećeg zapošljavanja u povijesti kompanije.

Samo tijekom ove godine već su zaposlili 2 tisuće ljudi, a trenutačno traže još 250 inženjera i stručnjaka za računalnu vid, strojno učenje i senzore, s ciljem zaposlenja još 700 ljudi iz istog sektora do 2027. godine.

James Dyson (Foto: Arhiva/AFP) Napravili "fantastičan" projekt ali nema love u tome: Dyson odustao od izrade električnog auta

Ukupno do 2025. namjeravaju uložiti 3,45 milijardi dolara u područja poput robotike, nove tehnologije motora i strojnog učenja, od čega će 770 milijuna dolara investirati ove godine. Također, u Hullavingtonu pored njihova sjedišta za dizajn u Velikoj Britaniji grade veliki istraživački centar za robotiku, za koji se nadaju da će postati najveći u toj zemlji.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti