Edge i 5G neophodni su za razvoj budućih komunikacijskih usluga

Objavljeni su rezultati IBM-ove studije "Kraj komunikacijskih usluga kakve poznajemo".

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.07.2021. / 15:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je pandemija COVID-19 dovela do povećanja mogućnosti povezivanja, dvije trećine telekomunikacijskih čelnika smatraju kako su Edge i 5G tehnologije ključne za budući rast poslovanja njihovih organizacija, dok 74% direktora iz najuspješnijih tvrtki smatra da će partnerstvo s velikim mrežnim igračima uključujući i „hyperscale“ kompanije biti ključno upravo za strateške interese tih kompanija, stoji u studiji "Kraj komunikacijskih usluga kakve poznajemo."

Prema spomenutoj studiji, 59% ispitanika vjeruje kako njihove organizacije trebaju implementirati umjetnu inteligenciju (AI) i tehnologije automatizacije, a 50% se slaže da moraju postati strateške platforme u oblaku povezane s raznolikim partnerskim ekosustavom. Istraživanje IBM-ovog instituta za poslovnu vrijednost (IBM Institute for Business Value - IBV) tražilo je mišljenja 500 izvršnih direktora iz telekomunikacijskog sektora iz 21 zemlje.

Iako postupak uvođenja Edge 5G tehnologija može biti skup, 91% vodećih čelnika iz telekomunikacijskog sektora reklo je da očekuje poboljšanja financijskih rezultata u sljedećih pet godina upravo zbog uvođenja spomenutih tehnologija. Za usporedbu, samo 54% preostalih ispitanika vjeruje u isto. Također, utrka za pretvaranjem telekomunikacijskih mreža u softverske platforme nastavlja se ubrzavati.

Pandemija COVID-19 jasno je pokazala važnost i ulogu telekoma u funkcioniranju današnjeg društva i poslovanja. Tehnologije i sustavi temeljeni na umjetnoj inteligenciji i računarstvu u oblaku potvrdili su se kao ključni kada je riječ o otpornosti poslovanja, povezivanju i odgovaranju na potrebe današnjih digitaliziranih korisnika, objasnio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska.

Time naglašava jedan od zaključaka IBM-ove studije: telekomi moraju postati platforme koje će iskoristiti sve mogućnosti Edge i 5G tehnologija kako bi uspješno poslovali te dodaje: Vjerujem kako je to trend koji će označiti poslovne modele telekoma budućnosti. Stoga uspješno surađujemo s IBM-om Hrvatska na brojim projektima digitalne transformacije poslovanja namijenjenim stvaranju inovacija i vrhunskog digitalnog iskustva za više od 2 milijuna korisnika A1 Hrvatska.

Isto tako, automatizacija telekomunikacijskih mreža igra važnu ulogu u transformaciji telekomunikacijskih mreža, a 79% čelnika tvrtki s najboljim rezultatima kaže da moraju automatizirati infrastrukturu, operacije i funkcionalnost mreže. Također je važno da pružatelji telekomunikacijskih usluga daju izravan pristup svim mogućnostima automatizacije kompanijama, dok 61% smatra da bi isto trebalo proširiti na partnerske ekosustave.

Nadalje, drugo istraživanje IBV-a pokazuje da 71% telekomunikacijskih operatera procjenjuje da će tehnologija računalstva u oblaku postati tehnologija koja će biti osnova za postizanje novih rezultata u sljedeće 2-3 godine, a 61% vjeruje da je to slučaj i s 5G. U tom kontekstu, 60% ispitanika smatra posebno važnim ojačati sigurnost i povjerljivost podataka kako bi pružili što kvalitetniju uslugu svojim korisnicima u naredne dvije do tri godine, a gdje će poseban naglasak biti upravo na sigurnosti podataka.

Globalni trend koji vidimo na području telekomunikacija pokazuje kako se direktori telekomunikacijskih kompanija sve više okreću izgradnji otvorenih hibridnih cloud platformi koje mogu podržati sve raznolikiji i fleksibilniji partnerski ekosustav, rekao je Tomislav Balun, poslovni direktor, IBM Hrvatska i dodao: IBM surađuje s telekomima širom svijeta pružajući im podršku u transformaciji poslovnih procesa i infrastrukture, stvaranju inovacija i korisničkog iskustva u vremenu 5G ere. Posebno smo sretni što surađujemo i s lokalnim telekom inovatorima kao što je A1 Hrvatska.

IBM Research razvija nove programe i inovacije na području telekomunikacija poput nedavne objave o prvom 2-nanometarskom čipu koji značajno doprinosi učinkovitosti i performansama bilo kojeg uređaja, od 5G mrežnih stanica do mobilnih telefona ili tableta (na primjer povećanje trajanja baterije za 4 puta).

Također, IBM surađuje i pruža podršku više od 40 globalnih partnerskih tvrtki putem ekosustava IBM Cloud for Telecommunications, a nedavno je objavio i novo softversko rješenje za automatizaciju koje se temelji na umjetnoj inteligenciji IBM Cloud Pak for Network Automation dizajnirano da pojednostavni i olakša tvrtkama primjenu 5G tehnologije i omogući isporuku usluga u roku nekoliko minuta, umjesto dana. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti