Eksperimentalna tehnologija: Nakon dugogodišnje paralize mislima pomiče ruku

Nakon osam godina paralize, ovaj čovjek napokon može samostalno jesti i piti.

Monika Nožić Monika Nožinić | 30.03.2017. / 09:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bill Kochevar, 53-godišnjak koji je nakon prometne nesreće ostao paraliziran od vrata nadolje, ponovno može držati šalicu kave u ruci i jesti vilicom. Osigurala mu je to nova tehnologija nakon što je prvi u svijetu imao operaciju za uspostavljanje kontrole nad rukama snagom misli.

Billu su u motorni korteks mozga ugrađeni električni implantati, a u podlakticu senzori. Sve to omogućuje stimulaciju mišića njegovih ruku i šaka kao odgovor na signale iz mozga koje dekodira računalo. Bilo je potrebno četiri mjeseca treninga da bi računalo moglo prepoznati signale koje dobiva od implantata, a u ruku mu je ugrađeno 36 elektroda za pokretanje prstiju, ručnog zgloba, lakta i ramena.

Nakon osam godina paralize, Bill napokon može samostalno jesti i piti. "Pomislim što želim učiniti i onda to sustav napravi umjesto mene", kaže Kochevar. "Nije potrebno previše razmišljanja, moj mozak radi svoj posao".

Eksperimentalna tehnologija Sveučilišta Case Western Reserve iz Clevelanda u državi Ohio omogućila mu je da postane prva potpuno paralizirana osoba koja mozgom kontrolira hvatanje stvari. Taj je proces za sada poprilično spor, ali znanstvenici vjeruju da je ovo dokaz kako koncept funkcionira u praksi i kako je samo potrebno unaprijediti tehnologiju dok ne postane rutinski tretman za ljude s paralizom.

Funkcionalna električna stimulacija (FES) mišića i živaca na paraliziranim je pacijentima pokušavana i prije, ali do sada je morala biti aktivirana isključivo nekim pokretom.

Znanstvenici su uvjereni da će se u budućnosti senzori ugrađivati ispod kože i biti nevidljivi. "Naše istraživanje je u ranoj fazi, ali vjerujemo da bi ovakve neuroproteze ljudima s paralizom mogle vratiti funkcije ruku i šaka kako bi mogli izvoditi svakodnevne aktivnosti, nudeći im veću neovisnost", rekao je dr. Bolu Ajiboye, jedan od autora istraživanja objavljenog u medicinskom časopisu Lancet.

Pogledajte videozapis:

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti