Elon Musk objasnio o čemu će ovisiti rast dionica Tesle

Musk i Teslini dioničari mogu biti zadovoljni s kretanjem dionica tvrtke ove godine, a daljnji veliki rast ovisit će o jednoj stvari.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.06.2023. / 11:41

Elon Musk (Foto: Afp)

Iza Tesle su, kada je u pitanju stanje na burzi, dvije prilično turbulentne godine. Tijekom tog razdoblja cijena dionice kompanije dosegla je vrijednost veću od 400 dolara te je tržišna vrijednost tvrtke premašila jedan bilijun, nakon čega je uslijedio veliki pad i ta se cijena približila brojci od samo 100 dolara. Što se ove godine tiče, Musk može biti prilično zadovoljan situacijom jer je cijena sa 108 dolara koliko je iznosila prvog dana otvaranja burzi ove godine porasla na 260 dolara.

Apple Tehnološke tvrtke dominiraju popisom najinovativnijih kompanija

Gostujući na VivaTech inovacijskoj konferenciji u Parizu, izvršni direktor tvrtke Elon Musk govorio o tržišnoj vrijednosti Tesle te njenom potencijalnom budućem rastu. Rekao je kako on ima mali uvid u kretanje dionica te je naglasio kako su vrednovanja kompanija i kretanje na burzi prilično čudna stvar. Ponekad je mislio kako je cijena dionice Tesle prevelika, no i nakon toga njihova bi vrijednost nastavila rasti.

Hoće li se veliki rast nastaviti i u budućnosti, ovisit će o jednoj stvari - autonomnoj vožnji, odnosno hoće li Tesla uspjeti usavršiti autonomnu vožnju, komentirao je CEO. Njihovi automobili već su opremljeni tehnologijom koja može samostalno upravljati vozilima, no tijekom vožnje vozači moraju cijelo vrijeme imati ruke na volanima te su, u slučaju nesreće, isključivo oni odgovorni za sve što se događa s automobilom. Musk je više puta govorio kako je tvrtka blizu razvoju potpuno autonomije za svoja vozila, no te se njegove najave (još) nisu pretvorile u stvarnost.

Model Y Musk ima razloga za slavlje: Teslin Model Y najprodavaniji je automobil na svijetu

Jop jedna njegova najava koja se nije ostvarila jest i ideja kako bi vlasnici Tesle mogli svoje automobile pretvoriti u flotu samovozećih robotaksija, za što je ranije rekao da bi se moglo ostvariti do 2020. godine. Musk je i na konferenciji ovaj tjedan spomenuo tu ideju, no usprkos njegovom optimizmu, ne treba očekivati da će se stvari tako brzo promijeniti i da će vlasnici Tesli svoja vozila moći iznajmljivati drugim osobama koje trebaju prijevoz.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti