Satelit juri prema Zemlji, mogao bi preletjeti preko ovog dijela Hrvatske: Evo gdje biste ga i kad mogli vidjeti

S obzirom na to da je predviđeno vrijeme za njegov prolazak iznad Hrvatske tijekom predvečerja (oko 17:50), astronomi procjenjuju kako bi se njegovo raspadanje trebalo moći vidjeti i snimiti.

Martina Čizmić | 21.02.2024. / 12:30

Satelit European Remote Sensing 2 (ERS-2) (Foto: HEO)

ESA-in satelit ERS-2 koji bi se danas trebao raspasti u atmosferi, a ostaci pasti na Zemlju, prema posljednjim izračunima, mogao bi preletjeti i preko Hrvatske. 

Iako iz ESA svakih nekoliko sati revidiraju vrijeme ulaska u atmosferu i raspada satelita, prema posljednjim izračunima to bi se trebalo dogoditi nešto prije 17 sati po hrvatskom vremenu. Ako bude malo sreće, to znači da bi raspadanje skoro 30 godina starog satelita mogli vidjeti i astronomi iz Hrvatske. 

Prema trenutnim izračunima putanje, satelit bi trebao preletjeti preko istočnog dijela Hrvatske. Stranica N2YO, koja redovito prati objekte koji prelijeću Zemlju, procjenjuje da bi satelit na svojoj putanji trebao proći iznad Hrvatske na području između Osijeka i Slavonskog broda. Izmjene u putanji možete pratiti ovdje

Procijenjena putanja satelita preko Hrvatske (Foto: N2YO.com/Screenshot)

Posljednji izračuni ESA objavljeni u 10 sati, govore kako bi satelit u atmosferu trebao ući oko 16:49. Satelit bi se u tom trenutku trebao nalaziti usred Pacifičkog oceana. Putanja bi ga potom trebala odvesti prema Sjevernom polu, a potom spustiti preko središnje Europe prema Africi gdje bi se trebao u potpunosti raspasti, a ostaci pasti na Zemlju. 

S obzirom na to da je predviđeno vrijeme za njegov prolazak iznad Hrvatske tijekom predvečerja (oko 17:50), astronomi procjenjuju kako bi se njegovo raspadanje trebalo moći vidjeti i snimiti. Stoga zaljubljenici i svemir i znanstvenici s nestrpljenjem iščekuju vrijeme prelaska. 

Kako je izgledao prelet ERS-2 preko Rima sinoć, pokazuje video koji je objavila ESA na platformi X. 

Očekuje se da prilikom raspadanja satelit bude puno vidljiviji, a izgledat će poput bijele kugle koja iza sebe ostavlja komadiće koji izgaraju u atmosferi. 

Prema trenutačnim procjenama ESA-e, ostaci satelita trebali bi završiti u oceanu ili na nenaseljenom području Afrike. Kako ističu, šanse da netko bude pogođen ostatkom satelita izuzetno su male. 

Satelit ERS-2 ESA pozorno prati pad svog satelita: Znaju i gdje bi ostaci mogli pasti

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti