EU financijska regulatorna tijela upozoravaju na rizike povezane s kriptoimovinom

Financijska regulatorna tijela EU-a upozorila su u četvrtak potrošače na to da su brojne vrste kriptoimovine vrlo rizične za ulaganje, kao i da su špekulativne prirode te su objasnila glavne korake koje mogu poduzeti kako bi bili sigurni da donose informiranu odluku, izvijestila je Hrvatska narodna banka (HNB).

Hina | 17.03.2022. / 14:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S obzirom na to da primjećuju sve veće zanimanje potrošača za kriptoimovinu i njihovu sve veću aktivnost u tom području kao i agresivno oglašavanje takve imovine i povezanih proizvoda, uključujući kroz društvene mreže, Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA), Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) i Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) u svom upozorenju naglašavaju da takva imovina nije prikladna za većinu malih potrošača u kontekstu ulaganja u nju ili njezine upotrebe kao sredstva plaćanja ili razmjene.

Potrošači se suočavaju s vrlo stvarnom mogućnošću gubitka cjelokupnog uloženog novca ako kupe takvu imovinu te bi trebali biti svjesni rizika koji proizlaze iz zavaravajućih oglasa, uključujući one koje viđaju na društvenim mrežama i one koje objavljuju utjecajne osobe. Posebno bi trebali biti oprezni kad je riječ o obećanjima brzih ili visokih povrata, posebno ako zvuče predobro da bi bili istiniti, navode u svom priopćenju koje je objavljeno na internetskim stranicama HNB-a.

Nadzorna tijela također upozoravaju da bi potrošači trebali biti svjesni nedostatka dostupne pravne ili općenite zaštite, s obzirom na to da kriptoimovina i povezani proizvodi i usluge obično nisu obuhvaćeni postojećom zaštitom na temelju važećih pravila EU-a o financijskim uslugama.

S obzirom na trenutačnu situaciju u Ukrajini, i radi osiguranja pravilne provedbe uvedenih sankcija, nadzorna tijela pozdravljaju objašnjenje Vijeća Europske unije u vezi s obuhvatom restriktivnih mjera protiv ruskih i bjeloruskih poduzeća i pojedinaca koje su povezane s kriptoimovinom, zaključuje se u njihovoj objavi. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti