EU jača kibernetičku sigurnost institucija EU-a

Osnivanje stalnog CERT-EU uslijedilo je nakon uspješnih operacija koje je radna skupina CERT-EU provodila proteklih šest godina.

Martina Čizmić | 22.12.2017. / 11:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska unija sve više pozornosti posvećuje kibernetičkoj sigurnosti zemalja članica, ali i europskih institucija.

Upravo zbog toga donesena je odluka o osnivanju stalnog CERT-EU, Computer Emergency Response Team, koji će štititi europske institucije od kibernetičkih napada.

CERT-ovi su mali timovi sastavljeni od kibernetičkih stručnjaka koji mogu učinkovito i brzo odgovoriti na kibernetičke incidente i prijetnje. Oni su ključna komponenta u obrambenoj strategiji jer ne samo da brane institucije od napada, već i unaprijed identificiraju moguće prijetnje i slabe točke u osiguranju. Međusobno su dobro povezani kako bi zajedničkim snagama pružili još bolju zaštitu i jaču kibernetičku sigurnost.

Osnivanje stalnog CERT-EU uslijedilo je nakon uspješnih operacija koje je radna skupina CERT-EU provodila proteklih šest godina. Stalni CERT-EU surađivat će s lokalnim CERT-ovima država članica, NATO-om te ćelijom za hibridne prijetnje pri EEAS-u razmjenom informacija o prijetnjama i suradnji na njihovu otklanjanju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti