EU popustio pod pritiskom: Izostavlja se važan zahtjev u odredbama o kibernetičkoj sigurnosti

Nakon kritika raznih europskih tvrtki i institucija da tehnički razlozi trebaju prevagnuti nad zabrinutosti oko politike i suvereniteta u kibernetičkoj sigurnosti, EU je popustio.

Branimir Vorša | 04.04.2024. / 09:03

Digitalne tehnologije u EU (Foto: Getty Images)

U borbi za EU ugovore vezane za računalstvo u oblaku, tehnološki divovi poput Amazona, Googlea i Microsofta mogli bi se suočiti s manje prepreka kako se budu razvijali nacrti pravila označavanja kibernetičke sigurnosti, navodi se u izvješću Reutersa.

Europska unija uhvatila se u koštac s osmišljavanjem nacrta certifikacije kibernetičke sigurnosti (EUCS) kako bi se osigurala sigurnost usluga u oblaku, pomažući vladama i tvrtkama u odabiru pouzdanih dobavljača.

S unosnim EU tržištem računalstva u oblaku koje mami, američki tehnološki divovi gledaju na prilike za širenje. Međutim, unutar EU-a postoji zabrinutost u vezi s mogućim državnim nadzorom i dominacijom američkih pružatelja usluga računalstva u oblaku, za koje se neki boje da bi mogli ugušiti nove konkurente iz EU-a.

Tehnikalije bitnije od politike

Prethodno predloženi zahtjevi, uključujući obavezu američkih tehnoloških divova da uspostave partnerstva s tvrtkama sa sjedištem u EU-u i pohranjuju podatke unutar bloka, izazvali su kritike raznih europskih institucija i tvrtki. Tvrdili su da tehnički razlozi trebaju prevagnuti nad zabrinutosti oko politike i suvereniteta podataka.

Kao odgovor na povratne informacije, posljednji nacrt EUCS-a, od 22. ožujka, odbacio je takve zahtjeve suvereniteta pohrane podataka. Umjesto toga, sada se od dobavljača u oblaku očekuje samo da dostave pojedinosti u vezi s lokacijama za pohranu i obradu korisničkih podataka, zajedno s relevantnim zakonskim obvezama.

Države članice EU-a trenutačno pomno razmatraju revidirani nacrt, utirući put Europskoj komisiji (EK) da ga finalizira.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti