EU uvodi pravilo jednog sata i prijeti kaznama Facebooku, Twitteru i YouTubeu

Kompanije će imati jedan sat za brisanje sadržaja povezanog s terorizmom, u suprotnom bi ih EU mogao kazniti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.08.2018. / 14:25

Zastava EU-a (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Teroristi često koriste društvene mreže za komunikaciju i širenje svoje propagande te se brojne kompanije bore s tim problemom i implementirale su zaštitne mjere kako bi uklonile takav sadržaj, no te se mjere do sada nisu pokazale u potpunosti učinkovite. Facebook, Twitter, YouTube i druge mreže i servisi koriste kombinaciju ljudi kao moderatora sadržaja, umjetne inteligencije i strojnog učenja, kao i baze podataka koje dijele s drugim kompanijama – do sada su te kompanije dobrovoljno implementirale ovakve zaštitne mehanizme, no u budućnosti će se morati još više potruditi jer im prijete velike kazne.

Naime, čelnicima Europske unije ne sviđa se napredak i brzina kojom se briše sadržaj povezan s terorizmom te vjeruju kako kompanije mogu više napraviti u vezi s tim, a ako ne uklone sadržaj dovoljno brzo, bit će kažnjeni. Još prije pola godine Europska komisija objavila je preporuke za povećanje zaštite korisnika od ilegalnog sadržaja koji se objavljuje na internetu, a te su preporuke sadržavale i tzv. pravilo jednog sata. Teroristički sadržaj najopasniji je upravo tijekom prvog sata od njegove objave, pokazala su neka istraživanja te u EK-u smatraju kako bi uklanjanje sadržaja u roku od 60 minuta nakon njegove objave trebalo postati pravilo.

Julian King, povjerenik EU-a za sigurnost, nije zadovoljan brzinom kojom se teroristički sadržaj trenutno briše s interneta te proteklih mjeseci nije primijetio dovoljan napredak. Europska unija "trebala bi poduzeti jače mjere kako bi zaštitila svoje građane", komentirao je King te EU namjerava promijeniti odnos s velikim kompanijama i ovo dobrovoljno pravilo od jednog sata zakonski implementirati kao obvezu za sve kompanije. Ako Facebook, Twitter i druge platforme ne uklone sadržaj u roku od tih 60 minuta, slijedi im kazna, no još je rano govoriti o visini kazne

Prije toga zakon trebaju odobriti Europski parlament i zemlje članice EU-a, i tek ćemo nakon toga vidjeti kako će to pravilo jednog sata i kažnjavanje izgledati u praksi.

Izvor: The Next Web

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti