EU uvodi red u internetsku trgovinu: Amazon i eBay morat će provjeravati tko su njihovi prodavatelji

U prijedlogu se navodi i zabrana ciljanog oglašavanja prema maloljetnicima.

Martina Čizmić | 20.01.2022. / 09:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska unija odlučna je u namjeri da uvede red na digitalna tržišta. Tako je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana rasprava o Aktu o digitalnim uslugama. Radi se o zakonodavnom aktu kojim se poboljšavaju mehanizmi za uklanjanje nezakonitog sadržaja i učinkovitu zaštitu temeljnih prava korisnika na internetu.

Prodaja opasnih proizvoda kao što su neprovjereni lijekovi i krivotvoreni proizvodi ali i širenje nezakonitog sadržaja, poput onog kojim se krše prava intelektualnog vlasništva, terorističkog sadržaja ili pak nezakonitog govora mržnje stvarnosti su s kojima se svakodnevno suočavamo na internetu. Unatoč tome, internetska se prodaja zadnjih godina kontinuirano povećavala, a 2020., u jeku pandemije, 71% potrošača kupovalo je na internetu. Istovremeno, procjenjuje se da 7% europskog uvoza otpada na krivotvorenu robu. U takvim okolnostima, moramo povećati razinu sigurnosti potrošača uspostavom jasnih pravila o uklanjanju nelegalnog sadržaja s internetskih platformi. Akt o digitalnim uslugama otvorit će nove mogućnosti za prekogranično pružanje digitalnih usluga te istovremeno osigurati visoku razinu zaštite za sve europske potrošače i spriječiti samovolju velikih multinacionalnih kompanija, istaknuo je Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koji je kao član matičnog Odbora i sudjelovao u izradi Izvješća o Aktu o digitalnim uslugama.

 

Dodao je kako se potrošači nerijetko žale da kad kupuju preko posrednika kao što su eBay ili Amazon, a da pri tome ne znaju od koga točno proizvod kupuju.

Ovim zakonodavstvom obvezujemo posrednike da prije nuđenja njihovih proizvoda i usluga moraju detaljno provjeriti trgovce. Nadalje, osim podizanja razine zaštite potrošača želimo omogućiti poduzetnicima da putem interneta mogu pronaći nove klijente ali ne na štetu sigurnosti maloljetnika. Zato smo zabranili ciljano oglašavanje prema ovoj kategoriji potrošača, istaknuo je Sokol.

Dotaknuo se i širenja lažnih vijesti i teorija zavjere, koje je nazvao "oružjem u rukama neodgovornih i zlonamjernih".

Širenjem fake newsa ugrožavaju se životi i zdravlje ljudi, a ovim aktom stvaramo pravni mehanizam za borbu protiv takvog ponašanja. S druge strane, ne smije se ni na koji način ostaviti mogućnost za cenzuriranje sadržaja i u tom smislu ovaj akt predstavlja ispravan balans. U vremenu sveprisutne digitalizacije pravi je trenutak da novim pravilima o digitalnim uslugama ono što je nezakonito izvan internetske mreže, učinimo nezakonitim i na njoj!, zaključio je na kraju Sokol.

Podsjetimo, EU planira donijeti dva akta koja bi trebala urediti digitalno tržište - Akt o digitalnim uslugama te Akt o digitalnim tržištima koji je donesen u prosincu 2021. godine. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti