Europol razbio lanac kradljivaca: Pomoću lažnog softvera otvarali i krali automobile

Među uhićenima su programeri softvera, njegovi preprodavači i kradljivci automobila koji su koristili ovaj alat za krađu vozila.

Martina Čizmić | 17.10.2022. / 14:50

Krađa automobila, ilustracija (Foto: Getty Images)

Europol i Eurojust pomogli su francuskim, španjolskim i latvijskim kolegama razbiti lanac kradljivaca automobila koji su koristili tehnologiju ne bi li ušli u automobile i ukrali ih. 

Kako ističu iz Europola, kradljivci su koristili lažni softver za krađu vozila bez upotrebe fizičkog ključ. Kriminalci su, ističu iz Europola, ciljali vozila bez ključa dva francuska proizvođača automobila. Lažni alat – koji se reklamirao kao rješenje za automobilsku dijagnostiku, korišten je za zamjenu izvornog softvera vozila, što je omogućilo otvaranje vrata i pokretanje paljenja bez prisutnosti originalnog elektronskog ključa.

Među uhićenima su programeri softvera, njegovi preprodavači i kradljivci automobila koji su koristili ovaj alat za krađu vozila.

Europol ističe kako je ukupno uhićena 31 osoba koja se sumnjiči za sudjelovanje u krađama automobila, a zaplijenjeno je više od 1 098 500 eura imovinske koristi stečene kaznenim djelom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti