Europska komisija objavila smjernice za internetske platforme i tražilice za prijavu broja korisnika

Broj korisnika treba se prijaviti najkasnije do 17. veljače, a nakon toga jednom svakih pola godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2023. / 15:40

Zakon o digitalnim uslugama, ilustracija
Zakon o digitalnim uslugama, ilustracija (Foto: Getty Images)

U studenom prošle godine na području Europske unije na snagu je stupio Akt o digitalnim uslugama, skup pravila s kojima se želi stvoriti sigurnije internetsko okruženje, a koja će se primjenjivati na sve digitalne usluge koje povezuju potrošače s robama, uslugama i sadržajem. Ovim se aktom, među inim, stvaraju i nove obveze za internetske platforme s ciljem smanjivanja štete i rizike, a prvenstveno je usmjeren na zaštitu prava korisnika.

S Aktom o digitalnim uslugama digitalne platforme stavljaju se u jedinstveni novi okvir za transparentnost i odgovornost, a Europska komisija danas je objavila smjernice kako bi pomogla kompanijama koje su obuhvaćene područjem primjene tog akta u ispunjavanju obveze prijavljivanja broja korisnika.

Slika nije dostupna EU zaprijetio popularnoj društvenoj mreži: "Nećemo oklijevati uvesti sve moguće sankcije"

Europski zakon (Foto: Getty Images) Akt o digitalnim tržištima stupa na snagu

Tu obvezu moraju ispuniti najkasnije do 17. veljače, a nakon toga jednom svakih pola godine. Cilj prijave broja korisnika jest utvrditi jesu li internetske platforme i tražilice, kako su naveli iz EK, zapravo vrlo velike internetske platforme ili vrlo velike internetske tražilice u okviru Akta o digitalnim uslugama. U tom slučaju, odnosno ako imaju više od 45 milijuna korisnika (10 % stanovništva EU-a), onda podliježu dodatnim obvezama kao što su procjena rizika i poduzimanje odgovarajućih mjera za smanjenje rizika.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti