Europska unija gradi Sauronovo oko kojim namjerava pratiti opasnosti iz svemira

Europska unija dosad nije formirala svoju vojsku, no zato je odlučna u tome da formira sustave za rano upozorenje od opasnosti iz svemira i opasnosti od balističkih i hipersoničnih prijetnji iz Zemljine orbite.

Branimir Vorša | 27.07.2021. / 13:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija ne želi iznenađenja iz svemira ili pak Rusije i Kine. Zbog toga kreće u izgradnju dvaju sustava ranih upozorenja, od kojih je svaki zadužen za jedno od navedenih područja. Jedan nosi ime oca nordijskih bogova, a drugi najvećeg zla iz Tolkienovih trilogija Hobit i Gospodar prstenova.

Europska unija time ne želi više ovisiti o dobroj volji i tehnologiji SAD-a po tim pitanjima pa se, kako piše njemački Bild, obratila koncernu ArianeGroup te njemačkoj tvrtki za svemirsku tehnologiju OHB iz Bremena. Svaka od dvije navedene kompanije pozabavit će se izgradnjom jednog od dva promatračka oka koja bi Europu trebala upozoriti na prijetnje iz svemira ili Zemljine orbite.

Sustavi o kojima je riječ nosit će nazive Odinovo oko i Sauronovo oko.

Za Sauronovo oko bit će zadužen ArianeGroup, koji će preuzeti izgradnju sustava senzora za napredno korištenje i promatranje svemirske situacije (Sensors of Advanced Usage and Reconnaissance of Outerspace situatioN, odnosno skraćeno Sauron).

Želimo klijentima pružiti kompletnu kartu svemira: što tamo leti, gdje, kojom orbitom i kako se ti leteći objekti kreću? Pri tome je važno da se sazna jesu li ti leteći objekti prijateljski nastrojeni – ili ne. Na primjer, je li riječ o dijelovima svemirskog otpada?, rekao je za Bild Pierre Godard, šef ArianeGroupa.

U oba sustava ulogu bi trebali imati i umjetna inteligencija, napredni algoritmi te laseri. Sustavi bi trebali biti u stanju razlikovati i najmanje objekte te ih identificirati.

S druge strane, Odinovo oko bit će napravljeno kao sustav za rano upozorenje i identifikaciju balističkih tijela i hipersoničnih objekata, poput primjerice nuklearnog naoružanja Rusije ili Kine.

Godard kaže kako će sustavi koristiti devet teleskopa raspoređenih na više kontinenata i tako umreženih da mogu skenirati čitavo nebo. Godard naglašava da je svemir postao ključna infrastruktura te da je iznimno važno promatranje orbite kako bi se zaštitili europski sateliti.

Sauronovo i Odinovo oko nisu borbeni sustavi. Europska komisija problem obrane od mogućeg balističkog napada ostavlja svakoj pojedinoj europskoj državi da ga riješi sama.

Izvor: Bild

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti