Europski parlament usvojio prvi europski Zakon o umjetnoj inteligenciji

Radi se o prvom zakonu koji uređuje umjetnu inteligenciju u Europskoj uniji.

Martina Čizmić | 13.03.2024. / 12:20

Digitalne tehnologije u EU (Foto: Getty Images)

Nakon godina rada na njemu, Europski parlament usvojio je prvi europski Zakon o umjetnoj inteligenciji. 

Sustavi umjetne inteligencije ubrzano se razvijaju, a koristi od tih sustava naročito su vidljivi u područjima prometa, robotike, energetike i zdravstva gdje, primjerice, umjetna inteligencija omogućuje raniju dijagnostiku zloćudnih bolesti. Međutim, ako nije primjereno zakonodavno uređena, umjetna inteligencija može ugroziti temeljna prava pojedinca. Zato smo stvarajući prvi europski zakon o umjetnoj inteligenciji vodili računa o tome da stupnjevanjem njezina rizika spriječimo zlouporabu umjetne inteligencije na štetu građana, istaknuo je nakon prihvaćanja Zakona, hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol.

Digitalne tehnologije u EU DigitalEurope pozvao EU da ublaži pravila: Nemojmo ograničiti inovaciju AI-a prije nego što ima priliku razviti se

Pojasno je kako Zakon razlikuje sustave neprihvatljivog rizika, koji su zabranjeni, zatim visokog rizika, ograničenog rizika i konačno sustave minimalnog rizika kod kojih nema nikakvih posebnih zakonskih ograničenja.

Dakle, za neke primjene umjetne inteligencije rizik se smatra neprihvatljivim i stoga smo takve sustave zabranili. To su primjerice sustavi izvlačenja fotografija lica s interneta, prepoznavanja emocija na radnom mjestu i u obrazovnim ustanovama, biometrijske kategorizacija kojom bi se izveli osjetljivi podaci, kao što su seksualna orijentacija ili vjerska uvjerenja građana. Uz to, zabranili smo i koncept društvenog vrednovanja kojim se pomoću algoritama može prikupljati širok spektar podataka o građanima i njihovom ponašanju kao i korištenje umjetne inteligencije za manipuliranje voljom pojedinca, istaknuo je. 

No, Zakon nije samo ograničavajući ističe Sokol.

Umjetna inteligencija i zakonodavstvo, ilustracija Eurozastupnici podržali pravila za umjetnu inteligenciju, ali i upozorili na rizike

S druge strane, omogućili smo korištenje biometrijske identifikacije u stvarnom vremenu na javnim mjestima radi progona za najteža kaznena djela, sprječavanja terorističkih napada i potrage za nestalima. To je velika pobjeda jer su lijeve političke grupacije u Europskom parlamentu htjele zabraniti korištenje umjetne inteligencije za otkrivanje kaznenih djela čemu smo se mi u Klubu zastupnika EPP-a oštro protivili. Da bismo Europsku uniju učinili globalno konkurentnom, moramo stvoriti poticajno i sigurno okruženje za razvoj umjetne inteligencije. Stoga pozdravljam donošenje prvog europskog zakona o umjetnoj inteligenciji kojim upravo to činimo, kazao je Sokol.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti