FER i ICENT pokrenuli prvu "tvornicu" visokotehnoloških startupa

Za razvoj deep-tech startupa, nužno je povezati znanstveno-istraživačke institucije, industriju i startup ekosustav, uz iskorištavanje onog najboljeg što svaki od ta tri svijeta nudi.

Martina Čizmić | 07.12.2022. / 16:55

Startup
Startup, ilustracija (Foto: Informer)

Nakon šest uspješnih godina FER-ovog startup inkubatora SPOCK, pojavila se potreba za njegovim proširenjem i svojevrsnom transformacijom. Tako je u sklopu Inovacijskog centra Nikola Tesla pokrenut deep-tech venture builder Nuqleus.

Kako je istaknuto prilikom predstavljanja Nuqleusa, za razvoj deep-tech startupa, nužno je povezati znanstveno-istraživačke institucije, industriju i startup ekosustav, uz iskorištavanje onog najboljeg što svaki od ta tri svijeta nudi.

No, sam prostor ne znači ništa, bez startupova, pa su tako 5. prosinca otvorene prijave za sve one koji žele sudjelovati u radu Nuqleusa kao stručnjaci, ali i za one koji žele razvijati vlastite projekte i ideje. Prijave traju do 15. siječnja 2023. godine, kad će biti odabrani prvi sudionici Nuqleus programa. 

Nuqleusovi industrijski partneri AVL-AST, GDi, Infobip, InfoDom, Končar Digital i Rimac Technology zadali su izazove čijem se rješavanju prijavitelji mogu posvetiti kroz program. Osim industrijskih partnera, timovima u Nuqleusu na raspolaganju će biti i potpora dva stručna odbora - investicijskog odbor koji se sastoji od nekih od najaktivnijih hrvatskih investitora; Božidar Pavlović (AYMO Ventures), Luka Abrus (FIVE), Damir Sabol (Photomath), Alan Sumina (Nanobit), Izabel Jelenić (Infobip) i Jakob Gajšek (Ljubljanski univerzitetni inkubator) te znanstveni odbor kojeg čine vrhunski FER-ovi profesori; akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić, prof. dr. sc. Dubravko Babić, akademik prof. dr. sc. Ivan Petrović, prof. dr. sc. Mislav Grgić i prof. dr. sc. Mario Kovač.

Kako ističu iz FER-a, ovi odbori će se brinuti o kvaliteti programa i svojim znanjem i iskustvom usmjeravati ga prema ostvarivanju zadanih ciljeva. Odbori će također pomoći u odabiru startupa koji imaju najveću šansu postati uspješne kompanije u bliskoj budućnosti.

Uz FER kao organizatora programa, znanstveni partneri Nuqleusa su Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF), Fakultet organizacije i informatike (FOI) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti