Fiat prikazao koncept električne Pande

Izvršni direktor tvrtke prikazao je više konceptnih vozila koja su bazirana na istoj platformi, uključujući i pickup, SUV pa čak i kamper.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.02.2024. / 14:30

Fiat Panda (Foto: Stellantis)

Izvršni direktor Fiata Olivier Francois predstavio je novu strategiju kompanije koju je nazvao “global game” i koja se odnosi na tranziciju ovog talijanskog brenda prema globalnoj električnoj budućnosti. Također, predstavio je i nekoliko novih konceptnih automobila baziranih na njihovoj legendarnoj Pandi.

  Električna vozila, ilustracija Ova kompanija želi biti “Tesla za narod” i planiraju električni automobil koji će stajati samo 25 tisuća eura

Konačna vozila trebala bi se razlikovati od prikazanih konceptnih automobila, no Francois je htio svijetu pokazati smjer u kojem u kompaniji razmišljaju, a to je jednostavnost i zabava, kao i raznovrsnosti pri dizajnu automobila.

A ta je raznovrsnost bazirana na novoj platformi koja će im omogućiti prodaju automobila na globalnom tržištu, ali i razvoj vozila s različitim motorima te će na istoj platformi biti napravljeni električni automobili i hibridi te vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Fiat Panda unutrašnjost (Foto: Stellantis)

Prvi predstavljeni koncept je gradski automobil baziran na Pandi, no riječ je o vozilu većih dimenzija u odnosu na legendarni Fiatov automobil. Karakterizira ga atraktivan, zanimljiv i zabavan dizajn koji se ne provlači samo kroz karoseriju, već i kroz neobičnu unutrašnjost iz koje je Fiat uklonio sve što nije potrebno. Nele će stvari vjerojatno ipak vratiti u proizvodnim modelima, poput klasičnih sjedala, jer prikazana sjedala izgledaju kao stolice kakve bi koristili u kafićima uz more. Naglasak u ovom gradskom vozilu jest na prostranoj unutrašnjosti, ali i povišenoj poziciji vozača.

Na istoj platformi, bazirani su i koncepti pickupa i fastbacka. Francois je naglasio popularnost ovih kategorija njihovih vozila u Južnoj Americi, a bit će zanimljivo vidjeti kako će i druga tržišta reagirati kada se, odnosno ako se modeli bazirani na Pandi pojave i na drugim tržištima. Dok je u pickupu naglasak stavljen na prtljažni prostor u stražnjem dijelu vozila, za očekivati je kako je fokus fastbacka na performansama i užitku sportske vožnje. Izvršni direktor Fiata prikazao je i još dva prototipa bazirana na ovoj platformi i električnoj Pandi. Jedan je, naravno, SUV model jer je ovo vjerojatno najpopularnija kategorija vozila u posljednje vrijeme, dok je drugi model prilično zanimljiv i riječ je o - kamperu.

Fiat Panda kamper (Foto: Stellantis)

  Fiat Panda VIDEO Nisko, niže, apsurdno: Možete li vjerovati da ova prepolovljena Fiat Panda vozi?

Kako će izgledati konačna vozila i koji će od ovih koncepata postati finalan proizvod koji će se moći kupiti na tržištu, vrijeme će pokazati. Ono što znamo da možemo očekivati od talijanske kompanije u budućnosti jest da će svake godine predstaviti jedan novi model električnog vozila. Predstavljanje prvog automobila Olivier Francois najavio je za srpanj ove godine.

Izvor: ArenaEV

 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti