Foodin – osobni kuhinjski asistent koji razmišlja o vašoj prehrani umjesto vas

Foodin je osobni kuhinjski asistent na pametnom telefonu koji razmišlja o vašoj prehrani umjesto vas.

Anamaria Batur | 12.04.2018. / 08:31

Galerija

Potaknuti vlastitom brigom o zdravoj prehrani i svakodnevnim razmišljanjem o tome što kuhati, studenti zagrebačkog sveučilišta odlučili su razviti mobilnu aplikaciju koja će im u tome pomoći.

Ideja o Foodinu, osobnom kuhinjskom asistentu na mobitelu, nastala je prije dvije godine u sklopu projekta na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Prosječnom se čovjeku ne da guglati o idealnoj prehrani jer oduzima previše vremena, da ne govorimo o sastavljanju šoping-liste ili odlasku u kupovinu namirnica. Foodin sve to rješava. Stvorili smo asistenta za kuhinju koji razmišlja o vašoj prehrani umjesto vas, kupuje i dostavlja vam namirnice, kaže Filip Pušec, jedan od pokretača ideje.

Nakon početne ideje i eksperimentiranja s različitim poslovnim modelima odlučili su se za najjednostavniji – svoju mobilnu aplikaciju povezati s različitim partnerima za dostavu i za nabavu namirnica. Upravo je dostava namirnica ono što Foodin razlikuje od drugih sličnih aplikacija.

Jednostavno korištenje

Odabirom određenog jela, osim recepta i uputa za kuhanje, aplikacija prikazuje i točnu količinu određenih namirnica koje naručivanjem stižu na vašu kućnu adresu.

Unutar aplikacije implementirali smo i pametni hladnjak koji povezuje sve namirnice u vašem hladnjaku s aplikacijom. To znači da vi možete u bilo kojem trenutku vidjeti sve namirnice koje već imate, kada im istječe rok, koje su namirnice svježe i slične važne informacije, kaže Mislav Stanić, jedan od developera u timu.

Trenutno su u procesu integracije s partnerom koji okuplja većinu hrvatskih OPG-ova, a osim s njima, rade i na povezivanju s prehrambenim lancima kako bi osigurali bogatiju ponudu.

Kažu kako je njihova aplikacija namijenjena svima koji se žele početi zdravije hraniti, ali i privatnim trenerima, nutricionistima, svim ljubiteljima kuhanja koji će preko aplikacije moći i međusobno dijeliti vlastite recepte i planove prehrane te zarađivati kada oni budu naručeni. Aplikacija pamti vaše prehrambene navike, predlaže vam jela, ali i prati sve nutritivne vrijednosti koje unosite putem recepata.

Na taj način jednostavnije možete održavati određenu dijetu, smanjiti ili povećati unos određenih namirnica kako biste ostali zdravi, naglašava Mislav.

FoodIn (Foto: A. Batur) (Foto: A. Batur)

Imaju dobar tim

Trenutni tim Foodina čini kombinacija IT-ja i biznisa – šest studenata Ekonomskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Tri developera rade na prilagođavanju aplikacije, koja će biti besplatna, za Android i iOS, dok se ekonomisti brinu za marketing, poslovni dio i dizajn.

Prošle smo godine na eSTUDENT-ovu App Start Contestu dobili nagradu za najbolji dizajn. Osvojili smo i treće mjesto na SmartUpu te smo proglašeni najboljim hrvatskim AI startupom na Central European Startup Awardsu. Trenutno smo prijavljeni na još nekoliko natjecanja i nadamo se najboljem, kaže Nico Poropat.

Nagradama se mogu nadati jer aplikacija sličnih njihovoj u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe nema, a glavna su konkurencija aplikacije u Velikoj Britaniji, Skandinaviji i SAD-u koje su i mnogo skuplje, ali imaju i manju ponudu.

Osim dobre ideje i realizacije, bitna im je i dobra suradnja unutar tima. Na pitanje jesu li ekonomisti naučili programirati, developeri uz smiješak kažu da su pokušali.

Loš tim može odličnu ideju uništiti, dok dobar tim može i prosječnu ideju učiniti najvećim čudom. Mi imamo dobar tim i odličnu ideju, tako da će sve biti super, zaključuje Filip Jurić.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti