Ford patentirao tehnologiju koja bi mogla spasiti živote motoristima

Fordov patent uključuje sustav tri stražnje kamere koji bi trebao vozače upozoriti na (neočekivano) pojavljivanje motorista te, ako je potrebno, poduzeti određene akcije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.05.2018. / 19:03

Motorist (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Lijepo vrijeme izmamilo je ljubitelje motora i skutera na ceste, no motori, pogotovo u kombinaciji s neopreznim/neiskusnim vozačima, često predstavljaju i veliku opasnost u prometu. Npr. tijekom gužvi i usporenog kretanja vozila motoristi uz malo manevriranja i provlačenja između traka i automobila mogu brzo i jednostavno zaobići te gužve, no u takvim ih slučajevima vozači često ne mogu vidjeti na vrijeme pa prilikom promjene traka lako može doći do nesreće.

Fordovi inženjeri žele spriječiti ovakve scenarije u budućnosti te su prijavili patent koji bi trebao vozače upozoriti na (neočekivano) pojavljivanje motorista te, ako je potrebno, poduzeti određene akcije kako ne bi došlo do sudara. U patentu je opisan sustav koji se sastoji od tri kamere smještene na stražnjem dijelu automobila koje pokrivaju sve što se iza automobila događa i moći će primijetiti nagli dolazak motorista koji bi mogao iznenaditi vozače.

Motor (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Sustav kamera povezan je sa sustavom sigurnosti i asistencije u vožnji automobila te može automatski zakočiti ili okrenuti upravljač u slučaju potencijalnog sudara s motorom.

Riječ je o patentu pa nije poznato hoće li se ekipa iz Forda odlučiti na njegov razvoj i implementaciju u buduće modele automobila, no na Cnetu kažu kako će ovo biti iznimno bitna tehnologija za autonomne automobile koji bi jednom trebali dominirati cestama. Napominju kako su trenutna testiranja ukazala na probleme koje autonomni automobili imaju pri detektiranju motorista na cestama što može biti iznimno opasno ako ovakva vozila brzo i neočekivano promjene traku, a prije toga ne primijete motor koji se približava iza njih.

Nedavni slučajevi s Uberovim i Teslinim automobilima pokazali su kako je dovoljan samo mali propust tehnologije da dođe do velike tragedije i gubitka ljudskih života, zbog čega je svaki patent, tj. tehnologija koja bi mogla povećati sigurnost u prometu iznimno bitna za (autonomnu) budućnost.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti