FOTO Je li ovo najružniji auto u 21. stoljeću? Ruski prototip električnog automobila piljeni pažnju iz posve krivih razloga

Rusi su se pohvalili prvim prototipom električnog automobila vlastite proizvodnje. Ruku na srce, obzirom na reakcije iz automoto zajednice, bolje da to nisu učinili.

Branimir Vorša | 21.12.2023. / 10:58

Amber, ruski električni automobil
Amber, ruski električni automobil (Foto: Moscow Polytechnic University)

U području nekonvencionalnog automobilskog dizajna, iz radionice moskovskog politehničkog sveučilišta pojavio se novi kandidat - prototip ruskog električnog automobila Amber. Za razliku od estetski ugodnije dizajniranih električnih automobila (ili automobila općenito), Amber je prototip električnog automobila koji se tek nedavno pojavio, pokazujući ruski dizajn koji se, u najmanju ruku, može opisati kao neobičan.

To ekscentrično vozilo privuklo je pažnju medija iz svih pogrešnih razloga. Strani mediji se svi redom gotovo natječu u tome tko će bolje dočarati plod koje ljubavi je Amber, no njegov izgled nesumnjivo postavlja niz pitanja o izborima ruskih dizajnera. Od kotačića ispod glomazne karoserije, do osebujnih rupa s jedne strane tijela i vrata lebde dva metra iznad tla, Amberov dizajn definitivno zaokuplja pažnju, no vjerojatno će biti teško pronaći nekoga tko bi rekao da je razlog tome njegova ljepota.

Električna vozila, ilustracija Električna i hibridna vozila polako osvajaju Europu

Vizualna katastrofa, ambiciozni planovi

Unatoč svojim vizualnim nedostacima, Amber ima ambiciozne planove za proizvodnju. Moskovsko politehničko sveučilište tvrdi da su ključne komponente električnog pogonskog sklopa, uključujući bateriju, pretvarač i električni motor, u potpunosti ruske proizvodnje. Ipak, s obzirom na to da se Rusija pouzdaje u Kinu za razne elektroničke komponente, mnogi na sa skepticizmom uzimaju tvrdnje navedenog moskovskog sveučilišta.

Proizvođač vozila, Avtotor, tvrdi da će konačni automobil izgledati znatno drugačije od prototipa, obzirom da se prototip temelji više na hardveru, nego da samom dizajnu.

Geely Kinezi tvrde da su napravili bateriju za električni automobil koja se puni za samo 15 minuta

Projektirana vremenska linija za proizvodnju Ambera postavljena je za 2025. godine u Kalininjingradu. Međutim, takve tvrdnje o masovnoj proizvodnji u ovom vremenskom okviru isto tako izazivaju skepticizam, posebno uzimajući u obzir karakterističan dizajn prototipa. Usporedbe se privlače s konvencionalnim pristupom drugih proizvođača automobila u razvoju testnih vozila, gdje su napori obično podijeljeni između učinkovitih inženjerskih rješenja i korištenja postojećih modela automobila. U slučaju Ambera, čini se da je riječ o namjernom izboru njegove jedinstveno neprivlačne estetike.

Isto tako, u svijetu automobilskih inovacija, prijelaz iz prototipa u proizvodni model često je dugotrajan proces. Iako Amber možda izgleda kao nesretno neobičan eksperiment, ostaje nada da će se tvrdnja Avtotora o potpuno drugačijem izgledu konačne verzije obistiniti, jer od ovakvog izgleda svakako postoji prostor za kudikamo značajna vizualna poboljšanja.

Tesla Cybertruck Loša vijest za ljubitelje Cybertrucka u EU-u: Iz Tesle poručuju da vjerojatno neće biti dostupan u Europi, a razlog je...

Izvor: The Autopian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti