Kinezi tvrde da su napravili bateriju za električni automobil koja se puni za samo 15 minuta

​Zeekrov kineski konkurent Nio također razvija vlastite tehnologije baterija.

Hina | 15.12.2023. / 10:39

Geely (Foto: Afp)

Brend električnih vozila Zeekr kineskog proizvođača Geely predstavio je litij-željezo-fosfatne baterije (LFP) koje podupiru brzo punjenje, tvrdeći da se za 15 minuta napune za vožnju do 500 kilometara.

U tvornici baterija u vlasništvu Zeekrove matične grupe Geely Holding u provinciji Zhejiang, kompanija je u četvrtak priopćila da će njihova limuzina 007 biti prvi model koji će biti opremljen baterijama koje u 15 minuta mogu napuniti dovoljno za vožnju do 500 kilometara, uz električni sustav od 800 volti napona.

Natrijeva baterija, ilustracija Priprema se revolucija u industriji baterija: Svjetski giganti ulažu velik novac u alternativu litiju

Zeekr je koristio nikal-mangan-kobalt (NMC) baterije najvećeg svjetskog proizvođača baterija, kineskog CATL, za napajanje svojih modela crossover 001 i višenamjenskih vozila 009.

CATL je također lansirao baterije za brzo punjenje koje će se koristiti kompanija Li Auto u prvom čisto električnom višenamjenskom modelu automobila MEGA, omogućujući mu domet vožnje od 500 km, uz vrijeme punjenja od samo 12 minuta.

Nio proizvodna linija Kineski proizvođači električnih automobila rade veliki zaokret i žele proizvoditi vozila s brzo zamjenjivim baterijama

​Zeekrov kineski konkurent Nio, koji također razvija vlastite tehnologije baterija, planira izdvojiti svoje poslovanje za proizvodnju baterija kako bi smanjio troškove, objavio je Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti