Priprema se revolucija u industriji baterija: Svjetski giganti ulažu velik novac u alternativu litiju

Natrijeve baterije postaju sve veća alternativa litijevim baterijama, preoblikujući energetski krajolik s isplativim alternativama za održivi prijevoz.

Branimir Vorša | 27.11.2023. / 14:53

Natrijeva baterija, ilustracija
Natrijeva baterija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Baterije na bazi natrija pojavljuju se kao potencijalna revolucionarna alternativa u sektoru pohrane energije i električnih vozila (EV), dovodeći dominaciju litija u izazov.

Velika ulaganja

Nedavni razvoj događaja ukazuje na seizmičku promjenu u industriji, pri čemu je švedski Northvolt AB postigao napredak u tehnologiji natrijevih baterija, a kineski proizvođač električnih vozila BYD Co. uložio je 1,4 milijarde dolara u tvornicu natrijevih baterija. Kineski CATL također je najavio planove za korištenje baterija na bazi natrija u električnim vozilima.

Punjenje baterije električnog automobila (Ilustracija: Getty) Saudijska Arabija želi osigurati ključnu sirovinu za električne automobile iz pomalo neočekivanog izvora

Natrij, koji je u izobilju dostupan u kamenoj soli i salamuri diljem svijeta, tradicionalno je zasjenjen litijem. Međutim, novi fokus na natrij signalizira značajnu promjenu, s mogućim implikacijama na tržište metala za baterije. Uspješni proizvodi na bazi natrija mogli bi smanjiti potrošnju litija i preoblikovati metale koji se koriste u baterijama, utječući tako na dinamiku ponude i potražnje za kobaltom i niklom.

Prednosti natrijevih baterija

Unatoč nižoj gustoći energije od litijskih, natrij-ionske baterije nalaze svoje mjesto u manjim električnim vozilima i mrežnim pohranama energije, gdje veličina nije kritična briga. Procjene Bloomberga upućuju na potencijalno smanjenje potražnje za litijem za 272.000 tona do 2035. godine, usvajanjem natrija.

Natrij-ionske baterije će igrati ulogu u poboljšanju ravnoteže ponude i potražnje litija, smatra Sam Adham, voditelj baterijskih materijala u konzultantskoj tvrtki CRU Group. Unatoč nedavnom padu cijena litija, natrij ostaje troškovno učinkovita alternativa.

Prednosti natrijevih baterija posebno su očite u mrežnom pohranjivanju energije, gdje pristupačnost nadmašuje brigu o performansama. Napredak je postavio natrijeve baterije u konkurenciju s određenim litij-ionskim baterijama, posebno onima koje koriste katode od litij-željeznog fosfata (LFP), poznate po tome što su približno 20 posto isplativije.

Kaldera McDermitt u SAD-u Drevni supervulkan u SAD-u krije najveće nalazište najtraženijeg minerala na planetu

Izazovi za budućnost

Ostaju izazovi u produljenju životnog ciklusa natrijevih ćelija, koji trenutno iznosi prosječno 5000 ciklusa u usporedbi s isplativijim litijevim proizvodima koji traju oko 7500 ciklusa. Očekuje se da će kineski proizvođači u početku dominirati konkurentskim krajolikom, koristeći svoje opsežne operacije za troškovnu učinkovitost. To stavlja europske i američke kolege u situaciju u kojoj moraju sustizati kineski napredak.

Dok industrija prolazi tu fazu transformacije, fokus ostaje na tehnološkom napretku i tržišnoj dinamici. Natrij-ionske baterije imaju potencijal demokratizirati električna vozila, pružajući troškovno učinkovite alternative za svakodnevno putovanje na posao te tako doprinijeti i demokratizaciji održivog prijevoza.

John B. Goodenough Znate li tko je ovaj čovjek? Skromni izumitelj koji je inspirirao mnoge

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti