Drevni supervulkan u SAD-u krije najveće nalazište najtraženijeg minerala na planetu

Kontroverzno otkriće potencijalno najvećeg nalazišta litija na svijetu unutar drevnog američkog supervulkana, moglo bi iz temelja promijeniti globalnu dinamiku litija, ali i izazvati ekološke i kulturne probleme.

Branimir Vorša | 12.09.2023. / 10:08

Kaldera McDermitt u SAD-u
Kaldera McDermitt u SAD-u (Foto: Google Maps)

Drevni supervulkan u SAD-u mogao bi skrivati najveće nalazište litija na svijetu, tvrdi se u novoj studiji. Kaldera McDermitt, koja se proteže između Nevade i Oregona, potencijalno sadrži dvostruko više od globalne koncentracije litija u slojevima gline, ukupno 20 do 40 milijuna tona.

Ipak, kontroverze okružuju planove za iskopavanje ovog vrijednog resursa. Rudnik litija Thacker Pass u kalderi McDermitt, koji je nedavno odobrila američka vlada, sporan je zbog svoje lokacije na zemlji koja je sveta za domorodačka plemena i vitalno stanište divljih životinja.

John B. Goodenough Znate li tko je ovaj čovjek? Skromni izumitelj koji je inspirirao mnoge

Globalno ključan resurs

Trenutačno je litij ključan za baterije električnih vozila, a procjenjuje se da će do 2040. biti potrebno milijun tona litija za njihovu proizvodnju. Iako je ključan za prijelaz s fosilnih goriva, utrka za litijem izaziva ekološke i društvene brige. Rudarstvo može naštetiti ekosustavima, iscrpiti podzemne vode i proizvesti velike količine otpada, dok proizvodnja baterija često uključuje potrošnju fosilnih goriva.

SAD uvelike ovisi o kineskom litiju, što potiče napore da se poveća domaća proizvodnja. U slučaju uspjeha, rudnik litija Thacker Pass bio bi druga velika operacija u zemlji. Projekt nadzire Lithium Nevada, LLC, podružnica Lithium Americas Corporation (LAC), koja je i sponzorirala navedeno novo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Science Advances.

Prolaz Tucker bogat litijem

Prema procjeni te tvrtke, najjužniji rub kaldere, koji obuhvaća prolaz Thacker, može se pohvaliti najvišim koncentracijama litija u tom području. Prije otprilike 16 milijuna godina, erupcija supervulkana obogatila je glineno tlo litijem kroz tokove magme, kako su naveli stručnjaci s Lithium Nevada, Sveučilišta Oregon i GNS Science s Novog Zelanda.

Slika nije dostupna Bolivija planira dobro unovčiti svoje podzemne rezerve: Neće samo iskopavati, nego i obrađivati iskopano

Glina kaldere prvenstveno se sastoji od magnezijevog smektita, globalno priznatog izvora litija. Međutim, prema južnom rubu kaldere, istraživači su otkrili jedinstvenu vrstu gline bogate litijem zvanu ilit.

Potencijalno žarište

Vjeruje se da je to rudarsko žarište nastalo kasnijim oživljavanjem magme nakon što je presušilo drevno jezero kaldere. Taj je događaj izazvao kemijsku reakciju, što je dovelo do većeg sadržaja litija u ilitskoj glinenoj podlozi u blizini prolaza Thacker, ali ne u cijeloj kalderi.

Ako vjerujete njihovoj procjeni, to je vrlo, vrlo značajno ležište litija... Moglo bi promijeniti dinamiku litija na globalnoj razini, u smislu cijene, sigurnosti opskrbe i geopolitike, kaže geologinja Anouk Borst.

Litij U Kostariki otkrili novi izvor litija, ali ne u zemlji, već na mjestu koje mnogi ignoriraju

Pričajmo malo o mogućim posljedicama rudarenja litija...

Međutim, ta potencijalna blagodat dolazi sa značajnim troškovima. Uzgajivači stoke strahuju da će projekt smanjiti razinu podzemne vode, dok je pregled Ministarstva unutarnjih poslova SAD-a istaknuo prijetnje domaćim divljim životinjama poput antilopa viloroga, gušatog tetrijeba i surih orlova koji su sveti za lokalne domorodačke zajednice.

Thacker Pass, također poznat kao Peehee Mu'huh, ima duboko kulturno značenje za domorodačke narode. Oslanjaju se na njega za lov, njegovanje voćnjaka i sakupljanje tradicionalnih lijekova. Osim toga, nosi bolno sjećanje na masakr iz 1865. godine, gdje su američki vojnici ubili 31 člana plemena Paiute. 

Za neke članove plemena rudarenje na ovoj zemlji je slično oskvrnjivanju svetih mjesta poput Pearl Harbora ili Nacionalnog groblja Arlington.

Borba protiv klimatskih promjena ne može se koristiti kao još jedan izgovor za uništavanje zemlje. Ne možemo zaštititi okoliš uništavajući ga, poručili su stanovnici Crvene Planine još 2021. godine.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti