Kineski proizvođači električnih automobila rade veliki zaokret i žele proizvoditi vozila s brzo zamjenjivim baterijama

Kineski proizvođači automobila okreću se električnim vozilima s brzom izmjenom baterija, s ciljem smanjenja troškova i povećanja učinkovitosti.

Branimir Vorša | 21.11.2023. / 13:59

Nio proizvodna linija
Nio proizvodna linija (Foto: Afp)

U strateškom potezu za smanjenje troškova, kineski proizvođač električnih automobila Nio najavio je partnerstvo s Changan Automobile. Cilj partnerstva je zajednički razvoj električnih vozila s lako zamajenjivim baterijama.

Suradnja dvijeu kineskih tvrtki se proteže na uspostavu i dijeljenje stanica za izmjenu baterija, zajedno sa standardizacijom baterija, kako je navedeno u izjavi iz Nia z agenciju Reuters. Nvedena inicijativa je dio Niovih nastojanja da poveća profitabilnost usred povećane konkurencije, potaknute ratom cijena, koje je početkom 2023. godine pokrenula Tesla.

Veliki planovi

Nio aktivno usmjerava poslovanje, uključujući smanjenje radne snage i odgodu dugoročnih ulaganja. Cilj je povećati učinkovitost i smanjiti troškove. Zamjena baterija, proces koji omogućuje brzu zamjenu ispražnjenih paketa s potpuno napunjenima, središnji je dio navedenog partnerstva. Takvaa metoda smanjuje opterećenje električnih mreža tijekom u vrijeme kad se električna vozila najviše pune.

Unatoč skepticizmu nekih proizvođača električnih vozila koji smatraju da je cijena objekata za zamjenu baterija previsoka, Nio ove godine planira gotovo udvostručiti broj takvih postaja u Kini. Changan i Nio osigurali su sedmo i osmo mjesto u prodaji električnih vozila u Kini u prvih devet mjeseci, registrirajući 123.322 prodan vozila, odnosno njih 109.993, prema podacima China Passenger Car Associationa.

Od 21. studenog, Nio se može pohvaliti s 2113 stanica za izmjenu baterija i gotovo milijun stupova za punjenje električnih automobila diljem Kine.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti