FOTO Odysseus se upisao u povijest: Poslao prve fotografije s južne strane Mjeseca

Fotgrafije koje su do sad primljene pokazuju da je Odysseus, nakon što je proputovao gotovo milijun kilometara, sletio 1,5 kilometar dalje od planiranog mjesta.

Martina Čizmić | 27.02.2024. / 09:10

Galerija

Privatna američka letjelica Odysseus, koja se prošlog tjedna više-manje uspješno spustila na površinu Mjeseca, radi bez problema i šalje podatke natrag na Zemlju, objavili su iz tvrtke Intuitive Machines.

Letjelica Odysseyus na Mjesecu, ilustracija Nakon uspješnog slijetanja, problemi za Odiseja: Neće uspjeti ispuniti sve ciljeve misije

Kako ističu, Odysseus je poslao i prve fotografije s Mjeseca. Točnije, radi se o fotografijama koje su nastale tijekom samog spuštanja letjelice. Iako se na fotografijama ne vidi previše, one su važne, jer se radi o prvim fotografijama na gotovo samom južnom polu Mjeseca.

Fotgrafije koje su do sad primljene pokazuju da je Odysseus, nakon što je proputovao gotovo milijun kilometara, sletio 1,5 kilometar dalje od planiranog mjesta. Tako se Odysseus trenutno nalazi na visini od 2579 metara.

Mjesečev lender Nova-C, Odysseus Amerikanci su se vratili na Mjesec: Odysseus je spreman za svoju pustolovinu

Podsjetimo, kontrola leta, koja se nalazi u Texasu, planira prikupljati podatke s Odysseusa dok god on bude radio.

Odysseus je ušao u povijest, ne samo zbog položaja na koji je sletio, već i kao prva letjelica privatne američke tvrtke koja se uspješno spustila na Mjesec. S obzirom na to da Intuitive Machines surađuju s NASA-om, podaci koje Odysseus prikupi bit će ključni u planiranju povratka astronauta na Mjesec u sklopu misije Artemis. Naime, Odysseus bi trebao prikupiti podatke o mjesečevom tlu i pomoći znanstvenicima da utvrde, postoji li na Mjesecu led koji bi se mogao iskoristiti za održavanje astronauta i potencijalne baze na tom planetu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti