Jedan vlasnik Teslinog Modela Y, otkrio je u svibnju izvještaje o nedostatku čepova kočione tekućine na automobilima proizvedenim u Teslinoj gigatvornici u Austinu, u američkoj saveznoj državi Teksas. Prepoznavši ozbiljnost problema, Nizar Kamel je provjerio vlastiti spremnik kočione tekućine i otkrio da je njegovg čep, srećom, netaknut. Nažalost, njegov je pregled otkrio značajnu pukotinu u prednjem aluminijskom odljevku, što je izazvalo novu i još veću zabrinutost.

Odgovor iz Tesle

Kamel je kontaktirao Teslu kako bi dogovorio servisnu provjeru, no zbog osobnih obaveza mogao je automobil dovesti na pregled tek u srpnju. Nakon pregleda, iz Tesle su ga uvjerili da je automobil siguran za vožnju, a pukotinu zapravo nisu ni taknuli. Kamel je vozio oprezno otad, no i dalje je zabrinut da će se pukotina pogoršati zbog uvjeta na cestama.

Podizanje svijesti na društvenim mrežama

Obzirom da se Teslin servisni centar pokazao beskorisnim, Kamel se okrenuo društvenim medijima kako bi privukao pozornost javnosti i usmjerio Teslin fokus na problem. Dijeleći slike i videozapise koji pokazuju veličinu i vidljivost pukotine, želio je podići svijest o problemu, jer ta pukotina nije mala, već kroz nju može prodrijeti i svjetlost.

Teslina tvornica "Giga Texas" koristi poseban proizvodni proces za vozila Model Y. Za razliku od drugih modela, svaki podokvir ovjesa izrađen je od jednog masivnog aluminijskog lijeva, eliminirajući više od 100 zavarenih spojeva, pojednostavljujući proizvodnju i smanjujući težinu. Ipak, nedostatak u ovom jedinstvenom dizajnu odljeva je da pukotina poput one koju je pronašao Kamel, može zapravo ugroziti strukturni integritet cijele komponente.

Odgovor na kritike

Kao odgovor na skepticizam drugih vlasnika Teslinih vozila, Kamel je pojasnio da njegov automobil, star tek pet mjeseci, nije sudjelovao u nijednoj nesreći i da je vožen isključivo normalnim cestama. Također je primijetio glasine o problemima s proizvodnjom ovih velikih odljevaka u tvornici Giga.

Iako nisu prijavljeni nikakvi drugi slučajevi napuknutih odljevaka od drugih kupaca Teslinih Modela Y, to ne isključuje mogućnost da postoji više tih vozila sa sličnim problemom. Vlasnicima tih vozila koji se proizvode u tvornici Austin Giga savjetuje se da pregledaju svoja vozila uklanjanjem plastičnog poklopca s prednjeg prtljažnika, piše portal The Drive. Ako se otkrije pukotina, preporučuje se odmah potražiti pomoć servisnog centra, savjetuju.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju