Francuska nakon 89 godina ugasila "glasovni sat": Više nije bilo interesa za njim

Prije nego što je uveden 'glasovni sat' osoblje je moralo osobno odgovarati na pitanja o tome koliko je sati na telefonskoj liniji u opservatoriju.

Hina | 01.07.2022. / 10:38

Sat, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Francuska, prva zemlja koja je uvela 'glasovni sat' koji je informirao zainteresirane o točnom vremenu, u četvrtak u ponoć isključila je uslugu nakon 89 godina.

 

Državna telefonska kompanija uslugu točnog vremena, koja je koštala 1,50 eura po pozivu, ukinula je jer za nju u vrijeme pametnih telefona nije bilo interesa.

Potpuno je drugačije 1933. kad je prvi automatski glasovni sat uveden u pariškom opservatoriju, astronomskom istraživačkom centru.

Dvadeset telefonskih linija primilo je 140.000 poziva, od kojih je zbog tadašnje tehnologije moglo biti odgovoreno na samo 20.000.

Prije nego je uveden 'glasovni sat', osoblje je moralo osobno odgovarati na pitanja o tome koliko je sati na telefonskoj liniji u opservatoriju.

Tehnologija se s vremenom usavršavala, od 1991. povezana je s atomskim satom u opservatoriju i moglo se tako nastaviti do 2085. bez ikakvih dodatnih ulaganja.

Usluga se, međutim, i dalje nudi i drugim zemljama. U Njemačkoj primjerice, Telekom Deutschland kaže da su pozivi i dalje vrlo popularni, posebno u danima kada se mijenja vrijeme s ljetnog na zimsko ili obrnuto.

I u Hrvatskoj je usluga i dalje aktivna, a građani točno vrijeme mogu čuti ako nazovu telefonski broj 18095.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti