"Fuzija za energiju" ulazi u španjolsko-hrvatski nuklearni projekt

EU želi oko 2050. godine izgraditi elektranu u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije.

Hina | 15.03.2024. / 12:00

Tonči Tadić
Tonči Tadić (Foto: IRB)

 Hrvatskoj i Španjolskoj, koje imaju 55-postotni udio u projektu ispitivanja materijala za gradnju prve fuzijske nuklearne elektrane u Europi, idući mjesec bi se trebala priključiti organizacija Fuzija za energiju s 20 postotnim udjelom, rekao je šef hrvatskog tima Tonči Tadić.

Očekujemo da nam se Fuzija za energiju pridruži 12. travnja tijekom sastanka u Barceloni, izjavio je Tadić za Hinu. Ona bi doprinijela projektu komponentama, ljudima, znanjem i novcem, dodao je.

Fuzija za energiju (Fusion for Energy) je organizacija Europske unije specijalizirana za znanstvene eksperimente vezane uz fuziju, u kojoj radi 450 inženjera, fizičara, projektnih menadžera i administratora. Jedno od njenih sjedišta je u Barceloni.

Nuklearna fuzija Španjolsko-hrvatski projekt fuzije dobro napreduje, a mogli bi se priključiti i novi partneri

EU želi oko 2050. godine izgraditi elektranu u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem (fuzijom) dva lakša atoma vodika u jedan teži. Pri takvom brzom protoku atoma, sličnom onom koji se događa u kori Sunca, oslobađa se ogromna energija u vidu svjetla i topline.

Za pogon takve nuklearke potrebni su deuterij, koji se može crpiti iz morske vode i litij, koji se nalazi u zemljinoj kori. Njihove su zalihe puno veće od uranija, korištenog u aktualnim fizijskim nuklearkama, koje uz to proizvode više radioaktivnog otpada.

Španjolski i hrvatski fizičari će od 2035. ispitivati materijale za gradnju takve buduće fuzijske nuklearke u mjestu Escuzar, udaljenom 20 kilometara od Granade. Ondje se trenutno gradi znanstveni laboratorij potreban za takva ispitivanja.

U četvrtak su se u Zagrebu okupili predstavnici dvaju timova, te još 15 međunarodnih organizacija i zemalja od kojih se neke namjeravaju priključiti projektu.

Trenutak fuzije Nuklearna fuzija mogla bi u upotrebu već za nekoliko godina?

Japan bi se mogao priključiti do kraja godine, a u intenzivnim smo pregovorima s Njemačkom, Italijom i Slovenijom, rekao je Tadić.

Projekt nazvan IFMIF-DONES (International Fusion Materials Irradiation Facility – Demo Oriented NEutron Source) procijenjen je na 707 milijuna eura 2021. godine, a točan iznos potrebnog novca za njegovo izvođenje bit će poznat kada se u izračun uključi inflacija tijekom protekle dvije godine.

Španjolska ima 50 postotni udio u projektu, a Hrvatska 5 postotni. Hrvatska će sukladno tome isporučiti dizalice, izmjenjivače topline ulja i vode za hlađenje litija, te četiri posebno dizajnirana modula koji će se ugrađivati u postrojenje u Španjolskoj. Njeni fizičari, uglavnom s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, kasnije će provoditi ispitivanja.

Tijekom sastanka dvaju timova u Zagrebu, ukupno trećeg, određene su točne specifikacije tih komponenti kao i ostale obveze Hrvatske i Španjolske. Također je dogovoreno osnivanje međunarodnog tima zaduženog za provođenje projekta.

Sudionike sastanka u zagrebačkoj nacionalnoj biblioteci posjetio je premijer Andrej Plenković poručivši im da će podržavati projekt dobije li novi mandat na čelu hrvatske vlade na skorašnjim parlamentarnim izborima.

Fuzijski reaktor JET Novi rekord fuzijske energije dovodi u fokus fuzijsku industriju, a Hrvatska se po tom pitanju ističe u EU

Idući sastanak hrvatskog i španjolskog tima zakazan je za listopad u Granadi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti