Gates ponovno u raspoloženju "proroka": "Imat ćemo još jednu pandemiju, bit će to drugačiji patogen"

"Imat ćemo još jednu pandemiju. Sljedeći put bit će to drugačiji patogen", rekao je Gates

Branimir Vorša | 19.02.2022. / 09:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najnoviji znanstveni podaci iz cijelog svijeta pokazali su da su najgore posljedice pandemije COVID-19 prošle, budući da je veliki dio svjetske populacije razvio određenu razinu imuniteta otkako se virus pojavio prije više od dvije godine. Uz trenutnu varijantu omikrona, težina bolesti se također smanjila.

Američki miliarder Bill Gates je u petak izjavio da se rizik od ozbiljne bolesti od novog koronavirusa dramatično smanjio od 2020. godine, ali da će se nova pandemija u budućnosti neizbježna.

Zanimljivo je da bi hipotetsku novu pandemiju vjerojatno uzrokovao patogen koji ne pripada obitelji koronavirusa, smatra Gates. Međutim, istaknuo je da bi, ako se sad ulaže, napredak u medicinskoj tehnologiji trebao omogućiti svijetu da se učinkovitije bori protiv te buduće, neizbježne pandemije.

Imat ćemo još jednu pandemiju. Sljedeći put bit će to drugačiji patogen, rekao je Gates, koji je supredsjedatelj Zaklade Bill & Melinda Gates, na godišnjoj njemačkoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

Virus odradio bolji posao od ljudi

No, prema Gatesu, trenutačno smanjena ozbiljnost bolesti posljedica je samog virusa, koji stvara imunitet kod ljudi i koji je "odradio bolji posao cirkulacije među svjetskom populacijom, nego što to činimo s cjepivima".

Rizik od teške bolesti, koja je uglavnom povezana sa starijim osobama i pretilošću ili dijabetesom, sad je dramatično smanjena zbog te izloženosti infekciji, objasnio je.

Osnivač Microsofta i filantrop rekao je da je "prekasno" da se postigne cilj Svjetske zdravstvene organizacije o cijepljenju 70 posto svjetske populacije do sredine ove godine, s obzirom na to da je trenutno u svijetu jednom dozom cijepljeno tek 61,9 posto svjetske populacije.

Svijet bi trebao brže razvijati i distribuirati cjepiva u budućnosti, ističe Gates, a države bi trebale već sad ulagati sredstva u pripremu.

Misao za idući put

Sljedeći put bismo to trebali pokušati napraviti, umjesto u dvije godine, u otprilike šest mjeseci, naglasio je, dodajući da će to omogućiti standardizirane platforme, poput tehnologije glasničke RNK (mRNK).

Cijena spremnosti za sljedeću pandemiju nije tako velika. To nije poput klimatskih promjena. Ako smo racionalni, da, sljedeći put ćemo to uhvatiti rano, kaže Gates.

Ranije je WHO priopćio da je pretpostavka da će varijanta omikron označiti kraj najakutnije faze pandemije, zapravo opasna. Krajem prošlog mjeseca, zdravstvena agencija UN-a opisala je globalne uvjete kao prikladne za nastanak daljnjih varijanti novog koronavirusa.

Prema CNBC-u, Zaklada Billa i Melinde Gates udružila se s Wellcome Trustom u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi osigurala 300 milijuna dolara Koaliciji za inovacije spremnosti na epidemiju, koja je pomogla u razvoju programa isporuke cjepiva Covax u zemljama s niskim i srednjim prihodima. CEPI se navodno nada financiranju 3,5 milijardi dolara kako bi se vrijeme potrebno za proizvodnju novog cjepiva smanjilo na 100 dana.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti