Gdje na internetu naći glazbu, a da nisu torrenti?

Znam da ćete pomisliti kako je članak na granici legalnosti, ali ovdje uopće ne propagiram skidanje glazbe bez da ju platite

Zimo Zimo Barbara Slade | 29.09.2011. / 09:40

Gdje na internetu naći glazbu, a da nisu torrenti?

Znam da ćete pomisliti kako je članak na granici legalnosti, ali ovdje uopće ne propagiram skidanje glazbe bez da ju platite, jer znam koliko to glazbenicima ide na živce.

Otprilike isto onoliko koliko fotografima smeta ako im “posudite” fotografiju, ili novinarima čije tekstove drugi samo prepišu, “prilagode” ili prevedu.

Međutim, na netu postoji zaista impresivan broj servisa koji vam nude preslušavanje, ali i skidanje glazbe, a sve veći broj blogova se zaista trude da ne krše autorska prava.

Za razliku od rlslog.neta, gdje možete na vlastitu odgovornost skinuti neki od najtrendy albuma, poput novog Red Hot Chilli Peppersa ili Rihanne, autorica ovog članka voli ponešto drugačiji tip glazbe koji se da preuzeti besplatno.

Uglavnom, glazbu samo slušam na internetu jer sam jako lijena za skidanje i prženje CD-ova, ali kad izađe neka divna “stvar” na Soundcloudu, poput posljednjeg Aeroplanea- Big Boys Don’t Cry, to se skida i sluša na repeatu.

S druge strane, na Soundcloudu ima glazbe koju možete slušati do mile volje (npr. novi Monarchy), ali vas za download preusmjeravaju na druge servise, poput iTunesa .

I meni najdraža: Hypem, društvena mreža koja je zapravo agregator glazbenih blogova. Možete otvoriti i svoj profil na Hypemu, slušati glazbu i što je najvažnije- preuzimati besplatno pjesme u .MP3 profilu. Možete se povezivati s korisnicima putem pjesama koje zajedno “likeate”, raditi svoje favourite liste, pretraživati po tagovima… Tamo nema komercijale (osim u remixeva), već isključivo elektronska i indie glazba.

Na Twitteru redovno pratim profil SKoABlog koji objavljuje svježe glazbene vijesti sa stranice Somekindofawesome.com.

Shopping glazbe obavljajte i putem stranica Juno, Beaport, Stompy, Traxsource, 7digital.comKudosrecords, a ako želite ilegalu preostaju vam vječni torrenti. Ekipa koja je čitala ovaj članak dodala je u komentarima na Twitteru i Facebooku i Grooveshark koji sam smetnula s uma, kao i YouTube mp3 , online servis koji konvertira video u MP3. U međuvremenu sam se sjetila još jedne stranice- SoundOwl na kojoj možete pronaći zaista svašta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti