Genijalno jednostavnim izumom riješen problem pijanstva? "Neobjašnjivo je zašto ovo nismo pokušali dosad"

Tim kanadskih znanstvenika razvio je nevjerojatan sustav pomoću kojeg osoba može smanjiti razinu alkohola u krvi triput brže nego što je to uobičajeno. Svoju zamisao uobličili su u uređaj veličine aktovke, koji bi mogao ubuduće spasiti mnoge živote.

Branimir Vorša | 12.11.2020. / 15:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istražujući terapiju za akutno stanje alkoholiziranosti, tim znanstvenika predvođen dr. Josephom Fisherom sa Sveučilišta Health Network u Torontu, pronašao je novo i toliko jednostavno rješenje, da su izazvali nevjericu.

Gotovo je neobjašnjivo zašto ovo nismo pokušali prije, kaže Fisher.

Nova metoda do koje su došli uključuje hiperventiliranje pluća, čime se višak alkohola tjera iz tijela te se na taj način pomaže i jetri u smanjivanju razine alkohola u krvi osobe.

Jedina metoda koja se danas koristi za smanjivanje razine alkohola u krvi jest dijaliza (koja inače služi za čišćenje krvi od viška vode i toksina), no ta je metoda u slučaju ekstremne konzumacije alkohola neupotrebljiva, jer jednostavno proces traje predugo.

U većini slučajeva, jetra osobe obrađuje 90 posto alkohola unesenog u tijelo i to je razina na koju se obično ne može utjecati izvana.

No začudo, ova nova tehnika disanja smanjila je razinu alkohola u krvi triput brže nego što bi bilo potrebno da to jetra sama obavi.

No, ne možete samo hiperventilirati, jer biste za minutu-dvije izgubili svijest, pojašnjava dr. Fisher.

Tu u igru dolazi njihov uređaj, koji na lukav način sprječava osjećaj smušenosti i nesvjestice kod hiperventiliranja. Kad osoba hiperventilira, onda brzo smanjuje i razinu CO2 u krvi, što izaziva osjećaj smušenosti sve do granice nesvjestice, što nikako nije idealno za liječenje pacijenata kojima je ugroženo zdravlje.

Njihov uređaj stoga, prilikom udisanja obogaćuje zrak dovoljnom količinom CO2 tako da osoba može hiperventilirati do mile volje.

To je vrlo jednostavan niskotehnološki uređaj, kojeg se može napraviti bilo gdje u svijetu: nisu potrebne elektroničke komponente, računala ili filteri, naglašava Fisher.

Njihov je uređaj zasad samo u fazi prototipa i testiran je na volonterima iz laboratorija. Fisher i njegov tim pozivaju na dodatna znanstvena istraživanja kako bi se utvrdilo mogu li se provesti i klinička testiranja.

Prema podacima WHO-a, oko tri milijuna ljudi godišnje umire na račun alkohola, što je oko 5,3 posto ukupnih smrti godišnje u svijetu.

Uređaj kanadskih znanstvenika mogao bi tu stopu svesti na znatno manje brojke, odnosno spasiti stotine tisuća života. Njihovo istraživanje objavljeno je u znanstvenom časopisu Nature.

Izvor: UHN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti