Nakon mjeseci traženja i istraživanja, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji napokon su otkrili gdje im točno istječe zrak.

Naime, senzori su otkrili da iz postaje, negdje, istječe zrak te da bi to moglo ugroziti daljnji boravak astronauta. Međutim, ni cijeli niz naprednih tehnoloških rješenja nije uspio pronaći gdje se nalazi pukotina u oplati Međunarodne svemirske postaje.

A onda su astronauti preuzeli stvar u svoje ruke i pronašli rješenje koristeći veoma jednostavnu stvar - listiće čaja.

Astronauti su uzeli jednu od klasičnih vrećica čaja, kakve ima gotovo svatko u svojoj kuhinji, otvorili ju i prosipali listiće čaja po postaji. Kako na postaji nema gravitacije, listići čaja su lebdjeli u prostoru. Sve dok nisu pomalo krenuli u istom smjeru.

 

 

Cijela je "čajna potraga" dokumentirana fotografijama i video snimkama, tako da je i ruska kontrola leta mogla vidjeti gdje je točno problem. Kako su astronauti priopćili, pukotina se nalazi na ruskom dijelu postaje, u modulu Zvezda.

Nakon što su otkrili kuda im istječe zrak, astronauti su problem riješili u najboljoj maniri "uradi sam" savjeta - preko pukotine su zalijepili ljepljivu traku. Naravno, radi se o kratkoročnom popravku, dok im sljedećim transportnim modulom ne dostave konkretnije alate i materijale za popravak pukotine. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju