Ghost, novi pretendent na WordPressovu krunu

Za nešto manje od 30 sati još jedna zanimljiva Kickstarter kampanja uspješno će stići do svog završetka. Ideja je jednostavna - ljepši, zabavniji i korisniji CMS za blogove.

Zimo Zimo David Franjković | 27.05.2013. / 14:45

Ghost, novi pretendent na WordPressovu krunu

Za nešto manje od 30 sati još jedna zanimljiva Kickstarter kampanja uspješno će stići do svog završetka. Osnivač John O’Nolan i njegov tim tražili su 25 a dobili preko 170 tisuća funti. Ideja je prilično jednostavna - napraviti ljepši, zabavniji i korisniji CMS za blogove.

Wordpress je dogurao daleko. Od platforme za blogere pretvorio se u CMS kojeg danas možete pronaći u web stranicama raznih oblika. Omogućio je jeftinu izradu kvalitetnih dinamičkih web stranica, a golemi ekosustav koji ga okružuje korisnicima dopušta da od WordPressa naprave što god požele. No, mnoštvo mogućnosti stvorilo je komplikacije u dizajnu i svatko tko Wordpress koristi za pokretanje bloga složiti će se da bi sučelje moglo biti puno jednostavnije. Ghost je tu da WordPressu preotme upravo te korisnike - blogere.

Kako i sam naziv kampanje kaže, Ghost je samo platforma za bloganje i ništa više od toga. Tim iza Ghosta želi pomoći blogerima da se bave isključivo onim što najviše vole - proizvodnjom i objavljivanjem sadržaja. Tvrde da WordPress i ostale slične platforme nisu više pogodne za blogere zbog toga što zahtijevaju previše vremena za održavanje samog sustava. Koristeći Ghost vrijeme koje ste dosad trošili na uštimavanje WordPressa moći će te posvetiti izradi sadržaja.

Autori danas za pisanje članaka rijetko koristi tekstualne alate ugrađene u CMS. Ghost to želi promijeniti uvođenjem zanimljivih inovacija u vlastiti uređivač teksta. Tako će te na lijevoj strani ekrana raditi na “sirovom” tekstu a na desnoj pregledavati kako formatirani tekst vide vaši čitatelji. Samo ta funkcionalnost uštedjeti će vam nekoliko klikova po članku. Nadalje, Ghost vas želi osloboditi nepotrebnog klikanja po opcijama za formatiranje i pisanja dugačkih HTML kodova. Kako će to ostvarit još nije poznato.

Svaki autor želi znati što više statistika o čitanosti bloga. Kako bi ste brzo i jednostavno dobili podatke o čitateljima, čitanosti i aktivnostima na društvenim mrežama pomoći će vam dashboard ugrađen u Ghost. Modularni dizajn dashboarda omogućiti će vam da uz pomoć widgeta sami odaberete podatke koje želite vidjeti svaki put kad otvorite administratorsko sučelje vašeg bloga.

Ghost nije namijenjen samo blogerima pojedincima. Zahvaljujući podršci za više autora i urednika, platformu će moći koristiti i veći blogovi. Osim toga, biti će prilagođen za rad na mobilnim uređajima.

John O’Nolan planira ga izdati kao softver otvorenog koda, pod MIT licencom koja dopušta slobodnu upotrebu koda u najširim razmjerima. Osnivač projekta u video prezentaciji navodi kako će sav prikupljeni i zarađeni novac koristiti isključivo za usavršavanje platforme. Kad kažem zarađeni novac mislim na novac koji ekipa Ghosta planira zaraditi prodajom specijaliziranog hostinga za blogove pokretane Ghostom. Na taj način žele osigurati stalne prihode kojima će financirati razvoj platforme u budućnosti, jednom kad završi hype stvoren Kickstarter kampanjom.

Ghostova kampanja uspjela je dokazati ne samo da blog nije mrtav već upravo suprotno, da nam u tom obliku ljudskog izražavanja bdućnost donosi još puno zanimljivih stvari. Možda pretjerujem, no da ste prije 30 dana došli pred investitora i predstavili mu CMS za blogove, koji je uz to još i otvorenog koda, kući bi ste otišli slomljenog srca i praznih džepova. Crowdfunding je još jednom uspješno dokazao da za dobiti investiciju ne morate imati isključivo komercijalni projekt. I ne samo to, dokaz je ovo da novac možete dobiti i za toplu vodu, samo joj ne zaboravite dodati okus.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti