Glavni američki epidemiolog otkriva kad ćemo se napokon moći riješiti zaštitnih maski

Nošenje maski nije poput uključivanja ili isključivanja svjetla. Neće se dogoditi preko noći. Ići ćemo postupno, otkrio je Anthony Fauci.

Martina Čizmić | 17.12.2020. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zaštitne maske posljednjih su mjeseci neizostavan dio svakog izlaska iz kuće. Bile one medicinske ili platnene, bez maske nije moguće ući ni u javni prijevoz, ni u trgovinu, ni u banku.

Iako tijekom zimskih mjeseci maske mogu dobro doći jer griju lice, jasno je da je svima već dosta stalnog razmišljanja o tome imaju li masku i kad ju treba zamijeniti.

Dolazak cjepiva unio je malo nade da bi se maske mogli riješiti u neko dogledno vrijeme, no nitko se nije usudio prognozirati kad bi se to moglo dogoditi. Nitko, osim glavnog američkog epidemiologa Anthonyja Faucija. On je tijekom videokonferencije u Centru za strateške i međunarodne studije otkrio kako bismo na zaštitne maske mogli zaboraviti već sljedeće godine.

Mislim da se nećemo moći riješiti maski i zaboraviti na socijalnu distancu još neko vrijeme, vjerojatno negdje do kasne jeseni ili rane zime sljedeće godine, rekao je Fauci.

No upozorio je da neće biti konkretnog datuma nakon kojeg maske više neće biti potrebne.

Nošenje maski nije poput uključivanja ili isključivanja svjetla. Neće se dogoditi preko noći. Ići ćemo postupno, a mislim da će za to biti ključno kad vidimo da se razina infekcije u zemlji dramatično spusti, rekao je Fauci te dodao kako će to biti znak da se život polako može početi vraćati u normalnost.

Iako se, zahvaljujući cjepivima, kraj pandemije polako nazire, Fauci ističe kako je još uvijek oprezan i zabrinut za budućnost. Naime, vidi neke iste situacije kakve su mučile svijet tijekom pandemije španjolske gripe, prije gotovo sto godina.

Gotovo je zabrinjavajuće što možemo pogledati podatke iz 1918. i napraviti paralelu sa situacijama koje i danas vidimo, poput ignoriranja problema u pojedinim gradovima i državama. Negodovanje zbog nošenja maske, negodovanje zbog zatvaranja, istaknuo je Fauci te dodao kako se nada da će čovječanstvo nakon ove pandemije ipak biti pametnije.

Izvor: Best Life

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti