Godina u kojoj se svijet zaigrao s umjetnom inteligencijom: Znamo li što zapravo želimo s tom tehnologijom?

Svijet bi 2023. godinu mogao pamtiti kao prekretnicu u korištenju tehnologije umjetne inteligencije, ponajviše zahvaljujući strelovitom usponu i uspjehu OpenAI-jevog ChatGPT-a.

Branimir Vorša | 18.12.2023. / 10:35

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

U godini koja je na izmaku umjetna inteligencija zauzela je središnje mjesto, s ChatGPT-om koji je zaokupio pozornost i potaknuo široku znatiželju o mogućnostima i izazovima AI tehnologije. Pionir AI-ja, znanstvenik Fei-Fei Li, opisao je 2023. godinu kao "trenutak preokreta", naglašavajući duboke promjene i javno buđenje povezano sa sve većim korištenjem umjetne inteligencije.

Ovo bih nazvao trenutkom preokreta. Nadajmo se da će 2023. u povijesti biti zapamćena po dubokim promjenama tehnologije, kao i po buđenju javnosti. To također pokazuje koliko je ova tehnologija neuredna, istaknuo je Li.

Strahovi od utjecaja AI-ja

Čovjek i robot Istraživači iskoristili Googleov DeepMind kako bi pronašli rješenje za dosad nerješivi matematički problem

Prva panika u vezi s umjetnom inteligencijom u 2023. godini pojavila se kada su škole globalno blokirale ChatGPT zbog zabrinutosti o njegovom utjecaju na obrazovanje. Chatbot, koji je pušten u javnost krajem 2022. godine, postao je popularan alat za studente koji traže pomoć s esejima i testovima, postavljajući pitanja o pouzdanosti sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom.

Kako je 2023. godina odmicala, strahovi su eskalirali zbog potencijalne prijetnje koju predstavljaju generativni AI alati, kao što je ChatGPT, za život kreativnih profesionalaca. Hollywoodski pisci, glumci, vizualni umjetnici i autori izrazili su zabrinutost zbog utjecaja tehnologije na njihove industrije, što je dovelo do štrajkova i pravnih izazova.

Prvi regulatorni okvir

Deepfakeovi generirani umjetnom inteligencijom ušli su u politički krajolik, utječući na izborne kampanje u SAD-u i stvarajući izazove u razlikovanju stvarnog od izmišljenog sadržaja. Utjecaj tehnologije dosegao je točku u kojoj je potaknuo potrebu za pravnim zaštitnim mjerama, što je kulminiralo prvim velikim pravnim okvirom za umjetnu inteligenciju na svijetu koji su dogovorili politički čelnici EU-a u Belgiji.

AI tržište je prenapuhanu i već na vrhuncu?

Unatoč tehnološkom napretku u komercijalnim AI proizvodima, tržište je doživjelo vrhunac, a tvrtka za istraživanje tržišta Gartner opisuje generativni AI trend kao na "vrhuncu prenapuhanih očekivanja". Analitičar Gartnera Dave Micko upozorio je na pretjerane tvrdnje programera umjetne inteligencije i naglasio potrebu za realnom procjenom mogućnosti te tehnologije.

U nedavnom incidentu, Google se suočio s kritikama zbog uređivanja video demonstracije svog najnovijeg AI modela, Gemini, što je izazvalo zabrinutost zbog pogrešnog predstavljanja i prenapuhanih očekivanja u vezi s njegovim mogućnostima.

Potencijalne opasnosti u budućnosti

Papa Franjo I papu brine umjetna inteligencija: "Pozivam globalnu zajednicu naroda da zajedničkim snagama..."

Osvrćući se na evoluciju umjetne inteligencije, Tom Gruber, suosnivač tvrtke Siri Inc., istaknuo je trenutni val kao "najveći ikada" u umjetnoj inteligenciji, uvodeći nove mogućnosti i potencijalne opasnosti. Gruber je naglasio rizike povezane s deepfakeovima generiranim umjetnom inteligencijom koji bi mogli preplaviti američke predsjedničke izbore 2024. godine i dugoročne implikacije na privatnost te osobne podatke kako se AI tehnologija razvija.

Kako AI tehnologija nastavlja ubrzano napredovati, zabrinutost koju su izrazili stručnjaci i javnost naglašava potrebu za odgovornim razvojem i regulacijom za rješavanje izazova koje postavlja sve veći utjecaj AI-a u različitim aspektima društva.

Izvor: AP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti