Google i Airbus ulažu u izgradnju svemirskog katapulta

Iako u SpinLaunchu tvrde kako su već napravili prototip koji funkcionira, ne žele odavati više informacija osim da im je u planu početi s lansiranjima do 2022.

Martina Čizmić | 17.06.2018. / 08:17

Lansiranje u svemir (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Kad već Elon Musk gradi rakete koje je moguće upotrebljavati nekoliko puta za let u svemir, zašto bi Google ostao po strani?

No, umjesto da Alphabet (Googleova krovna tvrtka) uloži u "normalnu" tvrtku koja se bavi razvojem tehnologije za let u svemir, oni su odlučili krenuti u malo drugačijem smjeru.

Zajedno s poznatim proizvođačem zrakoplova Airbusom i tvrtkom Kleiner Perkins, Alphabet je odlučio uložiti 40 milijuna dolara u startup koji planira izgraditi - svemirski katapult.

Iako iz tvrtke SpinLaunch ne žele otkrivati točno kakvu tehnologiju razvijaju, niti kako će ona funkcionirati, samo ime tvrtke otkriva kako bi se moglo raditi o katapultu koji bi izbacivao rakete u svemir.

Prema informacijama koje su uspjele procuriti u javnost, SpinLaunch planira raketu vrtiti u krug, slično kao što to rade bacači kladiva i onda ju otpustiti i izbaciti u svemir.

Svoj su sustav nazvali "kinetički sustav lansiranja", a prema njihovim planovima koristio bi običnu struju za pokretanje rotacije, zbog čega bi bio bolji za okoliš, jer bi mogao koristiti obnovljive izvore za proizvodnju potrebne električne energije, a istovremeno bi rakete mogle nositi više tereta.

Iako u SpinLaunchu tvrde kako su već napravili prototip koji funkcionira, ne žele odavati više informacija osim da im je u planu početi s lansiranjima do 2022.

Uspiju li ostvariti svoj ambiciozni cilj, u SpinLaunchu planiraju svako lansiranje naplaćivati oko pola milijuna dolara, a njihov bi sustav mogao u svemir slati i po nekoliko raketa dnevno.

Za usporedbu, trenutno tvrtke koje se bave slanjem raketa mogu obaviti lansiranje otprilike jednom mjesečno, a cijeli proces stoji između dva i 10 milijuna dolara.

Dokažu li se, mogli bi u potpunosti promijeniti svemirsku industriju. S obzirom na to da su prikupili ozbiljna sredstva od ozbiljnih tvrtki, čini se da su na pravom putu.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti