Google od 11. svibnja ukida sve aplikacije za snimanje poziva trećih strana u trgovini Play

Promjena će stupiti na snagu 11. svibnja, nakon čega će samo aplikacije koje se isporučuju s Android telefonima ili koje je Google razvio, moći imati funkciju snimanja poziva.

Branimir Vorša | 22.04.2022. / 13:56

Google Play Store
Google Play Store (Foto: Afp)

Google se već neko vrijeme obračunava s Android aplikacijama trećih strana da snimaju pozive. U svibnju će zatvoriti i posljednju "rupu" koju su neki programeri koristili za implementaciju te značajke.

Ranije u travnju, Google je promijenio svoja pravila za razvojne programere kako bi zabranio posljednju metodu kojom bi aplikacije trećih strana u trgovini Play mogle snimati pozive. Promjena će stupiti na snagu 11. svibnja, nakon čega će samo aplikacije koje se isporučuju s Android telefonima ili koje je Google razvio, moći imati tu funkciju.

Prema NLL Apps, tvrtki koja razvija Android aplikacije za snimanje, Google je uklonio snimanje poziva na Androidu 6 i Androidu 10, ali ga je dopustio u kasnijim verzijama pod posebnom klauzulom o pristupačnosti za korisnike s invaliditetom. Sljedeći mjesec ta klauzula više neće dopuštati snimanje poziva.

Glasnogovornik Googlea rekao je za The Verge da snimanje poziva nije prikladna upotreba njegovog API-ja za pristupačnost.

Google kaže da je razlog zabrane zabrinutost zbog privatnosti. Ima smisla spriječiti aplikacije da snimaju pozive bez znanja korisnika, ali neki bi možda htjeli snimiti konferencijske pozive ili druge pozive.

Uz gore navedene iznimke, bočno (sideload) učitavanje još uvijek može biti opcija za snimanje poziva na Androidu. Budući da Googleova politika utječe samo na aplikacije trgovine Play, to zapravo neće zaustaviti zlonamjerni softver koji želi snimati pozive, a koji bi mogao imati druge načine napada.

Izvor: Tech Spot

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti