Googleov istraživač pronašao pogrešku koja bi mogla ugroziti milijarde računala diljem svijeta

Googleov istraživač pronašao je pogrešku u Intelovim procesorima koja bi mogla ugroziti milijarde računala diljem svijeta.

Martina Čizmić | 11.08.2023. / 15:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ažurirate li redovito programe na svom računalu? Ako je odgovor ne, vjerojatno je i vaš računalo među milijardama koje su ranjive i mogle bi se naći na udaru hakera zbog jedne sigurnosne pogreške.

Kako su priopćili istraživači iz Googlea, koji su pogrešku otkrili, milijarde računala diljem svijeta, imaju sigurnosnu ranjivost koju su nazvali "Downfall" i to u Intelovom procesoru. Ta ranjivost odnosno pogreška u sustavu, omogućila bi hakerima krađu lozinki, enkripcijskih ključeva i privatnih podataka korisnika.

Pametni telefon, ilustracija Hakerima je dovoljan tek jedan podatak o vama pa da vas mogu pratiti po gradu

Hakeri koji bi iskoristili tu ranjivost lako bi mogli doći do podataka i drugih korisnika sustava, a za ulazak u sustav bio bi im dovoljan malware ili računalo koje koristi dijeljene resurse, poput računarstva u oblaku.

Istraživač Daniel Moghimi, koji je pronašao pogrešku, o svemu je obavijestio Intel, koji je u međuvremenu napravio zakrpu koja bi trebala riješiti problem. No, samo ako ju korisnici i instaliraju.

Naime, iz Intela su pojasnili kako pogreška nije pronađena u najnovijim inačicama njihovih čipova, a zakrpa ne bi trebala uzrokovati veće probleme korisnicima. Možda tek nešto slabije performanse. Radi se o procesorima s oznakama Skylake, Tiger Lake i Ice Lake, dok su oni procesori s oznakama Alder Lake, Raptor Lake i Sapphire Lake sigurni.

Haker - 1 Koristite se Windowsima? Odmah instalirajte sigurnosnu zakrpu jer vam je sustav u opasnosti

Oni korisnici koji procijene da su im važnije performanse od sigurnosti, poručuju iz Intela, mogu deaktivirati zakrpu ili ju ne instalirati. Ali na vlastitu odgovornost.

Kako je Moghimi otkrio Downfall i čime se još bavi, možete pogledati i u intervjuu koji je objavljen na Intelovim stranicama. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti