Veliki uspjeh Gordana Lauca i njegova znanstvenog tima: Dobili 10 milijuna eura za istraživanje

Profesor Gordan Lauc i njegov tim u Genosu dobitnici su najprestižnije potpore za istraživanje u Europi ili, kako je kolokvijalno nazivaju, znanstvenog Oscara! Kako su došli do toga i što će istraživati? Dnevnik Nove TV zavirio je u njihov laboratorij i sve ispitao.

Dnevnik Nove TV | 25.10.2022. / 20:37

Galerija

Deset milijuna eura! Toliko je tim profesora Lauca dobio za svoje istraživanje. I odriješene ruke.

Dobili smo povjerenje Europskog istraživačkog vijeća da novac koji smo dobili možemo koristiti na najbolji način, kako mi to procijenimo, kazao je prof. dr. sc. Gordan Lauc.

A oni imaju jasan cilj - tiče se autoimunih bolesti i glikana.

Htjeli bismo pokazati kako glikani imaju ključnu ulogu u nastanku autoimunih bolesti i htjeli bismo testirati da li uvođenjem određenih promjena u strukturi glikana možemo utjecati na razvoj i tijek bolesti, kazala je voditeljica laboratorija za analizu glikana Maja Pučić Baković te nabrojala neke bolesti na koje se može utjecati promjenom strukture glikana. To su, primjerice, reumatoidni artritis, lups, upalne bolesti crijeva i drugi.

Istraživat će u suradnji s kolegama iz Portugala i Nizozemske. Smatra se da glikani imaju velik dijagnostički potencijal. To su ključne regulatorne molekule u našem tijelu.

One reguliraju sve procese koji su se razvili nakon pojave višestaničnog života. Nažalost, veliki broj znanstvenika ih ignorira zato što donedavno nije bilo tehnologije kako bi se one mogle analizirati, pojašnjava Lauc.

A baš su na tom polju istraživači u ovom laboratoriju vodeći. U posljednjih 10 godina analizirali oko 85 posto svih glikoma i time Hrvatsku istaknuli na mapi bioznanosti.

Laboratorij za visokoprotočnu glikomiku godišnje napravi oko 30.000 analiza, poručuje voditeljica tog laboratorija Tea Pribić.

Rigorozna procedura

Nama uzorci dolaze iz cijeloga svijeta. Trenutno kolegice obrađuju uzorke koji su stigli s Cambridgea i Stanforda, rekla je.

Dio financijskog kolača iz Europe tražilo je 359 kandidata. Trebalo je proći tri eliminacijska kruga. Recenzenti su skenirali baš sve.

I nakon toga nas 60 najboljih je pozvano u Bruxelles na ispitivanje gdje su tražili bilo kakve pogreške ili u našoj dosadašnjoj karijeri ili onome što smo do sada napravili, objašnjava Lauc kako je izgledala procedura.

Alen Juginović, liječnik i neuroznanstvenik, i Sofija Preljvukić Svjetski poznati znanstvenici stižu u Split na međunarodnu biomedicinsku konferenciju Plexus

Novac je dobilo samo njih 29, a među njima je još jedno hrvatsko ime, znanstvenik Nenad Ban koji djeluje u Zürichu.

Više o velikom uspjehu hrvatskih znanstvenika možete pogledati u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Vištice.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti