Gradonačelnik Londona obećao slanje ekološki neprihvatljivih vozila Ukrajini

Umjesto rashodovanja svojih ekološki neprihvatljivih vozila, London će ih donirati Ukrajini, obećao je londonski gradonačelnik.

Hina | 24.12.2023. / 08:25

Prometna zona ultra niskih emisija u Londonu
Prometna zona ultra niskih emisija u Londonu (Foto: Afp)

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan obećao je svoju potporu slanju terenskih i drugih vozila u Ukrajinu koja bi inače bila rashodovana prema tzv. Ulezovim standardima emisije štetnih plinova.

U očitom zaokretu, Khan je zatražio od britanskog ministra prometa Marka Harpera da omogući građanima Londona i drugima diljem zemlje da doniraju odgovarajuća vozila Ukrajini kroz projekt Zone ultra niske emisije (ULEZ).

Prema ULEZ-u, koji je stupio na snagu u kolovozu, građani Londona s vozilima koja nisu u skladu s emisijskim standardima mogu potraživati do 2000 funti nakon rashodovanja takvih vozila.

Ministru Harperu pisao je i bivši britanski ministar obrane Ben Wallace koji je pozvao da se vozačima da novac za uklanjanje vozila koja zagađaju okoliš, a istodobno pruži i vitalna potpora građanima Ukrajine. 'Razumijemo da postoji poseban zahtjev za vozila 4x4, kao i vozila za hitne službe', stoji u pismu.

Khan i Wallace kazali su ranije da su do ideje o doniranju došli nakon razgovora s kijevskim gradonačelnikom.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko pisao je ranije svom londonskom kolegi kako bi predložio ideju o doniranju vozila, izvijestio je ranije Telegraph.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti