Guterres podržao osnivanje međunarodne agencije za nadzor AI-a

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak je podržao prijedlog stvaranja međunarodnog regulatora za umjetnu inteligenciju (AI) koji bi funkcionirao poput Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), nakon što su taj prijedlog ranije iznijeli čelnici nekih tvrtki koje razvijaju AI.

Hina | 13.06.2023. / 08:25

Antonio Guterres (Foto: Afp)

Nakon što je prije šest mjeseci lansiran ChatGPT, porasla je zabrinutost zbog moći umjetne inteligencije da stvara uvjerljive lažne fotografije i druge dezinformacije.

Zaglušujuća su zvona za uzbunu zbog najnovijeg oblika umjetne inteligencije – generativne umjetne inteligencije. Najglasnija dolaze od programera koji su je osmislili, kazao je Guterres novinarima.

Moramo ozbiljno shvatiti ta upozorenja, dodao je.

Sam Altman Već treba razmišljati o upravljanju superinteligencijom: Hoće li donijeti utopističku budućnost ili će zaprijetiti našoj egzistenciji?

Najavio je planove za početak rada do kraja godine na visokom savjetodavnom tijelu za umjetnu inteligenciju koje će redovito pregledavati aranžmane upravljanja AI-jem i nuditi preporuke o tome kako umjetnu inteligenciju uskladiti s ljudskim pravima, vladavinom prava i općim dobrom.

Bio bih naklonjen ideji o stvaranju agencije za umjetnu inteligenciju inspiriranu onime što je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju, kazao je u ponedjeljak.

Guterres je rekao da bi takav model mogao biti "vrlo zanimljiv", ali je napomenuo da ga mogu kreirati samo države članice, a ne Tajništvo Ujedinjenih naroda.

IAEA sa sjedištem u Beču osnovana je 1957. godine, a promiče sigurnu i miroljubivu upotrebu nuklearnih tehnologija te prati moguća kršenja Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

Ta agencija ima 176 države članice.

Tvorac ChatGPT-a, OpenAI, poručio je prošloga mjeseca da bi tijelo poput IAEA-e moglo postavljati ograničenja na implementaciju, provjeravati usklađenost sa sigurnosnim standardima i pratiti korištenje računalne snage.

Britanski premijer Rishi Sunak također je podržao ideju, poručivši kako želi da Velika Britanija bude predvodnik u globalnoj sigurnosnoj regulativi umjetne inteligencije.

London bi kasnije ove godine trebao biti domaćin samita o koordiniranom međunarodnom djelovanju prema rizicima umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija Stručnjaci upozoravaju: Pri regulaciji AI treba slušati mišljenje različitih stručnjaka

Guterres je rekao da podržava plan za samit u Velikoj Britaniji, ali je istaknuo da tome treba prethoditi "ozbiljan rad".

Dodao je da planira u narednim danima imenovati znanstveni savjetodavni odbor stručnjaka za umjetnu inteligenciju iz UN-ovih agencija. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti