Stručnjaci upozoravaju: Pri regulaciji AI treba slušati mišljenje različitih stručnjaka

Pri razvoju umjetne inteligencije i donošenju regulative ne treba slušati samo šefove tehnoloških kompanija, već treba uključiti stručnjake i znanstvenike različitih struka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.05.2023. / 08:51

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Prošli tjedan izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman, kompanije koja stoji iza chatbota ChatGPT, sastao se s američkim senatskim odborom s čijim je članovima razgovarao o umjetnoj inteligenciji. Jedna od važnih tema tog sastanka bila je i regulacija, odnosno donošenje pravila i zakona s kojima bi se osigurali da se umjetna inteligencija koristi samo u pozitivne svrhe, odnosno kako bi se spriječila njena zlouporaba do čega će, nema dvojbe, sigurno doći. Među inim, Altman je predložio i osnivanje posebnog regulatornog tijela za AI koje bi kompanijama davalo i oduzimalo licence za umjetnu inteligenciju.

Izvanzemaljci na Zemlji VIDEO Pogledajte ovaj film apokalipse koji je napravljen uz pomoć umjetne inteligencije i probajte NE ostati bez teksta

Iako je Altmanov razgovor sa senatorima svakako korak naprijed prema regulativi, nisu svi zadovoljni načinom na koji se taj sastanak odvio. Naime, dio stručnjaka kritizira način na koji su se senatori postavili prema Altmanu jer ga je jedan od njih čak upitao je li on kvalificiran da upravlja pravilima i regulativom cijele industrije, dok su se neki prema njemu čak odnosili kao prema nekakvom celebrityju, komentirala je suosnivačica instituta AI Now iz New Yorka Meredith Whittaker.

Kako objašnjavaju na CNBC-u, čiji su novinari razgovarali s nekoliko stručnjaka za AI, za donošenje regulative potrebno je razgovarati s ljudima iz različitih sektora i struka kako bi se dobilo što širi i sveobuhvatni pogled na cijelu industriju i sve potencijalne probleme. Među inim, u takve bi razgovore trebali uključiti i znanstvenike i istraživače koji proučavaju pozitivne, ali i negativne i loše strane umjetne inteligencije. Pri tome, posebno se naglašava, ne bi se trebali fokusirati na one koji služe korporativnim interesima. A kako je Altman osoba čija je kompanija jedan od glavnih igrača na tom tržištu, jasno je kako bi mogao biti pristran oko regulacije ove tehnologije.

Šefovi tehnoloških kompanija imaju svoje interese

Tako razmišlja i Safiya Umoja Noble, profesorica s UCLA-a koja dugo godina prati ovu tematiku te smatra kako su senatori koji su razgovarali s Altmanom bili prilično naklonjeni njemu te su pod pozitivnim dojmom njegova chatbota. Dok svakako treba poslušati ono što šefovi tehnoloških kompanija imaju za reći i savjetovati oko regulative, oni zbog svoje pristranosti i interesa ne bi smjeli sudjelovati u njenom donošenju. Također, postoji mogućnost da bi regulativa bila tako opširna da bi ta pravila mogle ispunjavati samo najveće tehnološke tvrtke, dok bi male kompanije imale problema s praćenjem i poštivanjem nekakvih kompliciranih pravila.

Kao jedan od primjera navodi se i pitanje oko otkaza koje nedvojbeno možemo očekivati zbog umjetne inteligencije. U razgovoru s kongresmenima Altman je potvrdio da će zaista ljudi ostati bez posla, no da će se na kraju, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, stvoriti bolji i kvalitetniji poslovi. Ipak, on nije dao neko rješenje za bližu budućnost, odnosno kakva će biti sudbina radnika koji će zbog AI ostati bez posla, odnosno kako da oni steknu vještine s kojima će se u budućnosti na tržištu rada, osim s ljudima, za radno mjesto morati boriti i sa strojevima.

Umjetna inteligencija, ilustracija - 1 Još jedna velika tehnološka kompanija ograničila korištenje ChatGPT-a za svoje zaposlenike

Altmanovo zagovaranje donošenja regulative, objasnila je Meredith Broussard s NY Universityja, nije ništa novo i već je viđeno u tehnološkoj industriji kao strategija s kojom tehnološke kompanije rade u svom interesu. Pri tome je navela primjer Facebooka koji godinama zagovara regulaciju društvenih mreža, dok u isto vrijeme lobiraju za potpuno suprotne stvari.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti