Svi znamo kako izgledaju holivudski blockbuster filmovi apokalipse, no sad imamo i jedan kratak uvid u to kako umjetna inteligencija pod režiserskom palicom čovjeka dočarava apokalipsu čovječanstva. Riječ je o 10 minuta kratkom filmu pod nazivom "Last Stand".

Piča počinje donekle poznato, poput već spomenutih holivudskih blockbuster filmova. Izvanzemaljski brodovi su stigli na Zemlju i oko nje. Svijetom je zavladao strah i neizvjesnost, a svjetski političari isprva čine sve da umire čovječanstvo i da drže glave hladnima.

No, onda na scenu nastupa Vladimir Putin, koji optužuje SAD da su svojim napadima na NLO-e i rušenjem istih praktički pozvali naprednu izvanzemaljsku civilizaaciju na kućni prag čovječanstva te tako doveli Zemlju u izravnu opasnost. Kreće iz realnog života svima naama dobro poznato političko previranje, optužbe te na koncu i prijetnje.

Rusija, zaajendo s Kinom i Indijom, kreće u utrku s SAD-om i NATO-om u tome tko će prvi ostvariti prvi kontakt s izvanzemaljcima. Putin tvrdi da će sve što doznaju traansparentno podijeliti s ostaatkom svijeta, no američki predsjednik Joe Biden podiže uloge i okuplja NATO, pozivajući se na ugrozu američke i globalne sigurnosti.

U tajnosti, SAD i saveznici lansiraju dvije SpaceX rakete prema glavnom svemirskom brodu izvanzemaljaca, no isto čine i Rusi u Sojuz letjelicama. Rusija upozorava SAD da će ih spriječiti u pokušaaju da prvi stignu do izvanzemaljaca te optužuje SAD i NATO da gomilaju nuklearno oružje u orbiti. Biden optužbe odbacuje i odbrojavanje do prvog kontakta počinje.

Amerikanci u Dragon letjelicama prednjače, no ruski Sojuzi su im za petama. Rusi šalju upozorenje. Šalju i posljednje upozorenje, no Aamerikanci ne posustaju. Iz Sojuza je lansiran projektil, nastaje pomutnja i tajac, a sve kulminira eksplozijom na samom ulazu u matični brod izvanzemaljaca.

U tišini Zemljine orbite, straatosferu paraju tragovi interkntinentalnih balističkih projektila. Nuklearni armagedon na Zemlji je počeo. Biden poziva građane SAD-a da ne napuštaju nuklearne bunkere uz poruku da je u tijeku Operacija "Gnjev" prema svim zemljama koje su upletene u masakr američke delegacije izvanzemaljcima...

A onda slijedi epilog, no kakav epilog, e to nećemo otkriti ovdje u tekstu, već ćemo vam prepustiti da pogledate sami.

Važno je napomenuti da sve što se može vidjeti u 10-minutnom kratkom filmu nema veze sa stvarnošću i sve je kreacija umjetne inteligencije, u režiji Hashemaa Al-Ghailija. No, iako je riječ o čistoj fikciji, ne možemo se oteti dojmu da je scenarij koji je ponuđen, doist ai zamisliv, s izvanzemaljcima ili ne.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju