Hakeri izbrisali videomaterijale i dokaze koje je policija skupljala godinama

Razmjeri štete koju su hakeri napravili IT odjelima grada Atlante još se zbrajaju, a osim brisanja važnih dokaza, za oporavak od napada grad je odobrio skoro 10 milijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.06.2018. / 07:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nekoliko mjeseci hakeri su napali IT infrastrukturu i softver koji koriste brojne agencije i gradski odjeli grada Atlante, a šteta koja se mjeri u milijunima dolara i dalje se zbraja. Ovog tjedna iz lokalne policije objavili su kako su tim ransowmare napadom izbrisani i brojni videodokazi koje su godinama skupljali te nema nikakve mogućnosti njihova povrata.

Iz IT odjela Atlante priznali su kako je napad bio mnogo veći i opasniji nego što se ranije mislilo te su tijekom napada hakeri djelomično ili u potpunosti onesposobili više od 140 aplikacija koje se koriste u javnim službama, od čega je oko 30 posto aplikacija od kritične važnosti jer ih koriste policija i sudovi.

Trenutno traje proces u kojem se pokušavaju spasiti aplikacije i podaci koji se mogu oporaviti, no za dio tih podataka, dokaza, videosnimaka i slično više nema spasa i hakeri su ih u potpunosti uništili.

Tijekom napada čak su zatvoreni i neki sudovi jer se sumnjalo kako su hakeri napadom ugrozili i važne pravne dokumente stare nekoliko desetljeća, no navodno se nisu dokopali nikakvih dokumenata od velike važnosti, dok je dio dokumenta poput datoteka pohranjenih na računalima policijskih službenika vraćen, odnosno dio njih ima sigurnosnu kopiju na drugim računalima i diskovima, pa nije izgubljen.

Ipak, šteta koja je napravljena ovim ransomware napadom iznimno je velika te je za oporavak od posljedica napada grad nedavno odobrio skoro 10 milijuna dolara. Hakeri su računala grada Atlante napali korištenjem malwarea SamSam, zaključali su računala i tražili su otkupninu u bitcoinima od 51 tisuće dolara koja, tvrde službenici ovog grada, nikada nije plaćena.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti