Hakeri napali hotel: 'Nisu nam mogli pomoći niti policija, niti osiguranje'

Hakeri su napali sustav elektroničkih ključeva i rezervacija hotela pa je gazda morao platiti oko 1.600 dolara kriminalcima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.01.2017. / 09:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U roku od samo godinu dana hakeri su tri puta napali jedan austrijski hotel (Seehotel Jägerwirt) te su nedavno vlasnici hotela morali platiti otkupninu od 1.600 dolara kako bi mogli nastaviti normalno poslovati. Hakeri su malwareom zarazili i preuzeli kontrolu nad sustavom rezervacija i elektroničkim sustavom ključeva ovog hotela – početne informacije govorile su kako su gosti ostali zaključani u svojim sobama, no zahvaljujući internom sustavu hotela koji nije povezan sa zaraženim računalima, oni su mogli ulaziti i izlaziti iz svojih soba, ali hotel novim gostima nije mogao izdati nove elektroničke ključeve.

'Nisu nam mogli pomoći niti policija, niti osiguranje', komentirao je vlasnik hotela kojemu nije preostalo drugo rješenje nego platiti traženu otkupninu – iako policija istražuje ove napade, u nekoliko sličnih slučajeva pokazalo se kako je i policija nemoćna. Naime, hakeri su u SAD-u zaključavali računala i policijskim postajama te su im, kako bi ponovno mogli pristupiti podacima, na kraju i policajci morali platiti otkupninu.

Vlasnik hotela Christoph Brandstaetter rekao je kako su informaciju o hakerskom napadu odlučili podijeliti s javnosti jer veliki broj njegovih kolega i drugih kompanija ima sličnih problema s hakerima i cyber napadima pa njihov slučaj može služiti kao upozorenje drugim hotelima. Kako bi spriječili slične probleme u budućnosti, ovaj je hotel već nadogradio računalni sustav, no prilikom sljedećih većih radova namjeravaju zamijeniti brave na vratima tako da će, umjesto modernih elektronički ključeva, koristiti staromodne brave i ključeve kao i prije više od sto godina kada su njihovi pradjedovi otvorili hotel.

Izvor: Gizmodo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti