Kako raste broj oboljelih od koronavirusa, tako su i mjere koje država poduzimaju kako bi suzbile epidemiju sve radikalnije. Da nam je netko prije nekoliko mjeseci rekao da će se u Italiji zatvoriti restorani, kafići i neprehrambene trgovine, da će se otkazati NBA liga i brojne druge (sportske) manifestacije i konferencije, kao i da će Trump zabraniti putovanja između SAD-a i Europe, vjerojatno ne bi povjerovali u takav scenarij.

Uredski posao, ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Oprez! Kriminalci koriste epidemiju koronavirusa da vam pokušaju ukrasti ove važne podatke

No čini se da će takav scenarij potrajati još neko vrijeme, nadamo se što kraće, a kako većinu vijesti o koronavirusu danas dobivamo s interneta, trebamo biti svjesni i online opasnosti koje su indirektno povezane s njegovim širenjem. Jedna od njih su i hakeri koji uvijek pokušavaju iskoristiti neke velike događaje i katastrofe koje privlače veliku pažnju ljudi i medija kako bi zarazili što veći broj računala malicioznim softverom. Već smo pisali o brojnim lažnim mailovima s temom koronavirusa (npr. o lažnim savjetima za borbu protiv tog virusa ili o teoriji zavjere kako postoji cjepivo, no ono se skriva od javnosti) putem kojih se širi malware, a iz sigurnosne kompanije Reason Labs sada upozoravaju na novu opasnost – karte za praćenje broja zaraženih.

Takve su karte prilično popularne jer se na jednom mjestu može vidjeti broj oboljelih i pratiti širenje virusa, a neke od takvih karata s dodatnim informacijama o oboljelima dizajniraju i – hakeri. Njihove se karte ne razlikuju od ostalih sličnih karata te korisnici nemaju razloga posumnjati da je riječ o djelu kriminalaca i prevarnata. Karte sadrže i aplikaciju koju je potrebno preuzeti na računalo kako bi se korisnike pravodobno obavještavalo o situaciji sa širenjem virusa.

Uredski posao, ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Oprez! Kriminalci koriste epidemiju koronavirusa da vam pokušaju ukrasti ove važne podatke

Nakon downloada aplikacije na računalo, hakeri na njega mogu instalirati malware i dobiti pristup brojnim informacijama iz preglednika internetskih stranica na računalu – poput korisničkih imena i lozinki, brojeva kreditnih kartica i drugih privatnih i važnih podataka. Riječ je o malwareu AZORult koji se prvi put pojavio još 2016. i osim krađe podataka s računala, putem njega mogu instalirati i druge vrste malicioznog softvera na računala.

Da je koronavirus mamac za hakere pokazalo je i nedavno istraživanje Check Pointa prema kojem će više od polovice domena povezanih s koronavirusom napravljeno za instalaciju malwarea na računala.

Izvor: The Next Web
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju