Hakeri ponovno iskorištavaju koronavirus: Ovo je najnovija prijevara na koju morate obratiti pažnju

Nakon lažnih i prevarantskih mailova, hakeri su se okrenuli novoj taktici – malware se širi putem karata za prikaz broja oboljelih.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.03.2020. / 08:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako raste broj oboljelih od koronavirusa, tako su i mjere koje država poduzimaju kako bi suzbile epidemiju sve radikalnije. Da nam je netko prije nekoliko mjeseci rekao da će se u Italiji zatvoriti restorani, kafići i neprehrambene trgovine, da će se otkazati NBA liga i brojne druge (sportske) manifestacije i konferencije, kao i da će Trump zabraniti putovanja između SAD-a i Europe, vjerojatno ne bi povjerovali u takav scenarij.

Slika nije dostupna Oprez! Kriminalci koriste epidemiju koronavirusa da vam pokušaju ukrasti ove važne podatke

No čini se da će takav scenarij potrajati još neko vrijeme, nadamo se što kraće, a kako većinu vijesti o koronavirusu danas dobivamo s interneta, trebamo biti svjesni i online opasnosti koje su indirektno povezane s njegovim širenjem. Jedna od njih su i hakeri koji uvijek pokušavaju iskoristiti neke velike događaje i katastrofe koje privlače veliku pažnju ljudi i medija kako bi zarazili što veći broj računala malicioznim softverom. Već smo pisali o brojnim lažnim mailovima s temom koronavirusa (npr. o lažnim savjetima za borbu protiv tog virusa ili o teoriji zavjere kako postoji cjepivo, no ono se skriva od javnosti) putem kojih se širi malware, a iz sigurnosne kompanije Reason Labs sada upozoravaju na novu opasnost – karte za praćenje broja zaraženih.

Takve su karte prilično popularne jer se na jednom mjestu može vidjeti broj oboljelih i pratiti širenje virusa, a neke od takvih karata s dodatnim informacijama o oboljelima dizajniraju i – hakeri. Njihove se karte ne razlikuju od ostalih sličnih karata te korisnici nemaju razloga posumnjati da je riječ o djelu kriminalaca i prevarnata. Karte sadrže i aplikaciju koju je potrebno preuzeti na računalo kako bi se korisnike pravodobno obavještavalo o situaciji sa širenjem virusa.

Slika nije dostupna Oprez! Kriminalci koriste epidemiju koronavirusa da vam pokušaju ukrasti ove važne podatke

Nakon downloada aplikacije na računalo, hakeri na njega mogu instalirati malware i dobiti pristup brojnim informacijama iz preglednika internetskih stranica na računalu – poput korisničkih imena i lozinki, brojeva kreditnih kartica i drugih privatnih i važnih podataka. Riječ je o malwareu AZORult koji se prvi put pojavio još 2016. i osim krađe podataka s računala, putem njega mogu instalirati i druge vrste malicioznog softvera na računala.

Da je koronavirus mamac za hakere pokazalo je i nedavno istraživanje Check Pointa prema kojem će više od polovice domena povezanih s koronavirusom napravljeno za instalaciju malwarea na računala.

Izvor: The Next Web
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti