HAKOM i Hrvatska pošta upozoravaju na novu prijevaru putem e-maila: Dobro čitajte i pazite što klikate!

Lažni e-meilovi sve su češći pa pazite što klikate, a mi vam donosimo i savjete kako ih prepoznati i zaštititi se.

Martina Čizmić | 28.07.2021. / 08:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

HAKOM i Hrvatska pošta još su jednom upozorili na lažne e-poruke koje ovih dana stižu u elektronske poštanske sandučiće diljem Hrvatske. Radi se o e-mailovima koji na prvi pogled izgledaju kao da stižu od Hrvatske pošte i odnose se na primanje paketa iz inozemstva. 

U obavijesti, koja je puna gramatičkih pogrešaka, koristi stari logo Hrvatske pošte te prilično neformalan ton, od primatelja se traži da klikne na poveznicu i ostavi svoje podatke kako bi platio "uvozne troškove". 

Molimo korisnike da ne odgovaraju na poruke sa sumnjivim poveznicama te da ne otvaraju poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažu riziku od krađe svojih podataka, poručuju iz Hrvatske pošte. 

Isto su upozorili i iz HAKOM-a te objavili primjer lažne poruke. 

Kako prepoznati lažnu e-poruku? 

Upravo kako bismo vam pomogli da se zaštitite i naučite prepoznavati lažne e-mailove, za pomoć smo zamolili Alena Delića, višeg konzultanta za informacijsku sigurnost iz tvrtke Diverto.

1. Prije svega provjerite pošiljatelja - adresa može biti potpuno lažna ili vrlo slična stvarnom pošiljatelju. Dodatno, napadači ponekad uopće ne lažiraju svoju adresu, pa ju je dovoljno samo bolje pogledati, ističe Delić kao prvu crtu obrane.

2. Provjerite karakter i narav pošte, kao i stil pitanja. Već su svi navikli na loš engleski ili hrvatski, međutim ako se redovno dopisujete s nekime ili dobivate poruke od neke kompanije, a odjednom izgledom ili stilom ne izgleda kao dosadašnje, svakako može biti sumnjivo, dodaje.

3. Nadalje, provjerite navodi li vas sadržaj teksta da nešto učinite što nije dio standardnih procedura i načina rada unutar organizacije ako se nalazite u poslovnom okruženju ili neka neuobičajena radnja ako privatno koristite poštu. Ponekad doista nemamo razloga ići na neku poveznicu, a temu prvo možemo istražiti i putem pretraživača.

4. Isto tako, trebamo pokušati biti svjesni onoga što dijelimo po društvenim mrežama. Ako se neke od tih informacija nalaze u pošti, možda se radi o ciljanim zlonamjernim porukama, upozorava Delić.

5. Ako nakon svega navedenog još uvijek niste sigurni radi li se o lažnom ili legitimnom e-mailu, možete u analizu ući i malo dublje.

6. Svakako možemo provjeriti i poveznice iz maila prelazeći mišem preko njih ako se nalazimo na računalu. Ako se iza poveznice zapravo nalazi nestandardan oblik s puno nepovezanih slova i brojeva, pošta nam treba biti sumnjiva, otkriva Delić i na kraju poručuje kako lančane e-poruke u kojima se nalazi gomila privitaka treba posebno izbjegavati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti