HAKOM svim učenicima 5. razreda poslao brošuru o zaštiti djece i mladih na internetu

Brošuru će učenici dobiti na Dan sigurnijeg interneta, 6. veljače.

Martina Čizmić | 30.01.2018. / 11:48

Djeca i internet (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Brošura "Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona" uskoro će se naći u svim školama u Hrvatskoj, a sadrži praktične i korisne savjete vezane uz moguće ugroze i sigurnost na internetu, zaštitu privatnosti i osobnih podataka, način ponašanja i uporabe društvenih mreža.

Kako su poručili iz HAKOM-a, primjerci nove, redizajnirane brošure o zaštiti djece i mladih na internetu odaslani su proteklog tjedna na adrese svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj kako bi se podijelili učenicima petih razreda na Dan sigurnijeg interneta, 6. veljače.

Brošura je dio HAKOM-ova programa informiranja djece i roditelja koji se provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Tako se svake godine svim učenicima 5. razreda daju primjerci brošure, koje oni potom mogu odnijeti u svoje domove i zajedno s roditeljima odvojiti malo vremena za razgovor o temama iz brošure.

Nova, osvježena brošura sadržajno je nadopunjena u odnosu na prethodnu brošuru i prilagođena je trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija i trendovima korištenja društvenih mreža, a sadrži i upute o sigurnosti na internetu, pravila ponašanja u virtualnom svijetu i upute o sprječavanju cyberbullinga.

Sadrži korisne savjete i za roditelje, ali i rezultate prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o sigurnosti djece na internetu, koje je tijekom rujna i listopada prošle godine provedeno u sklopu projekta EU Kids Online. Istraživanje je obuhvatilo 1000 djece u dobi od 9 do 17 godina i njihove roditelje/skrbnike. Fokus istraživanja bio je na prednostima i rizicima korištenja interneta, s ciljem utvrđivanja razine korištenja interneta ovisno o uzrastu i socioekonomskim obilježjima djece, kako bi se dao bolji uvid u ulogu roditelja, učitelja i okoline u zaštiti djece od ugroza na internetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti