HandEnergy: Punjač koji koristi energiju ljudskog tijela

Zahvaljujući ovom izumu svoje gadgete sada možemo puniti jednostavnim okretanjem ruke.

Monika Nožić Monika Nožinić | 04.01.2017. / 07:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Estonac Michael Vaga (19) dizajnirao je punjač HandEnergy koji koristi energiju vašeg tijela kako bi punio mobilni telefon ili druge uređaje.

HandEnergy funkcionira tako da se pokretom ruke aktivira žiroskop u uređaju kojim se zatim proizvodi električna energija kojom se može puniti baterija u samom punjaču, a moguće je i odmah puniti mobilni telefon i druge uređaje.

Svoj projekt Michael je predstavio na Kickstarteru, gdje je prikupio više od 71 000 eura, što je iznad planiranih 50 000.

HandEnergy napokon je spreman za izradu i tržište, a u prodaji će biti od ožujka ove godine po cijeni od 100 eura. "Sa svakom rotacijom ruke povećava se brzina rotora i proizvodi se više energije. Prosječna brzina rotora je 5 000 okretaja u minuti i tu mehaničku energiju pretvaramo u električnu", rekao je Vaga i dodao da je ovo dobar izvor energije u hitnim slučajevima.

Za razvoj ovog uređaja trebalo je oko godinu dana, a idealni korisnici su osobe koje su često daleko od izvora energije, poput kampera i planinara. Za punjenje baterije punjača potrebno je između 40 minuta i sat vremena, a ako istovremeno punite telefon, uređaj je sporiji za 30 posto.

Pogledajte videozapis:

Izvor: Telegraph

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti